Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2020

Απονεμήθηκαν την Τετάρτη 23 Ιουνίου, σε τελετή που μεταδόθηκε διαδικτυακά, τα βραβεία του περιοδικού Ο Αναγνώστης, για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2020.

Το «Μεγάλο Βραβείο» του Αναγνώστη για το 2021 απονεμήθηκε στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Η Κριτική Επιτροπή του ηλεκτρονικού περιοδικού, συνεκτιμώντας τον ερευνητικό ζήλο, την προσήλωση του φιλολόγου, την καθαρότητα του ποιητή, καθώς και τη διδακτική προσφορά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατέληξε ομόφωνα στην απόφαση να του απονείμει το «Μεγάλο Βραβείο» του Αναγνώστη για το 2021.

Το «Μεγάλο Βραβείο», εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής, παρουσίασε ο Αριστοτέλης Σαΐνης. Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι βιβλιογράφος που δημιούργησε ανεκτίμητης αξίας έργα αναφοράς και απαραίτητα εργαλεία για τους μελλοντικούς ερευνητές, μελετητής που φώτισε αθέατες πτυχές του λογοτεχνικού πεδίου, ιχνηλάτησε απροσδόκητες σχέσεις και πρόσθεσε ψηφίδες σε μία μελλοντική ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, κριτικός με απέριττο τρόπο γραφής και ποιητής που αξιώθηκε την απλότητα και την ηρεμία της ποιητικής ομιλίας «την οποία είχε ευχηθεί κάποτε ο Σεφέρης». Πολύπλευρο έργο, σπάνιο επίτευγμα κριτικής ηθικής και συγγραφικής αυταπάρνησης, ανάλογο, εν πολλοίς, με τη σημασία του έργου των βασικών πρωταγωνιστών, δασκάλων ή προτύπων του.

Το «Βραβείο Νίκος Θέμελης» για το 2021 απονεμήθηκε στο μυθιστόρημα του Άρη Μαραγκόπουλου «Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσσστ», Εκδόσεις Τόπος 2020. Η Κριτική Επιτροπή κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση για την απονομή θεωρώντας ότι, το τελευταίο μυθιστόρημα του Άρη Μαραγκόπουλου, με την Ιστορία και την Πολιτική -υπό ένα ανθρωπιστικό πρίσμα- στον σκληρό πυρήνα, αλλά και στο φόντο της αφήγησής του, ανταποκρίνεται σε χαρακτηριστικές όψεις της πεζογραφίας του Νίκου Θέμελη (αναζήτηση συλλογικής ταυτότητας σε ρευστά ιστορικά περιβάλλοντα, συμπλοκή ιστορίας, λογοτεχνίας, πολιτικής κτλ.).

Τα βραβεία κατά κατηγορίες έχουν ως εξής:

Η σύνθεση των κριτικών επιτροπών των βραβείων του περιοδικού Ο Αναγνώστης είναι οι εξής:

Κριτική επιτροπή βιβλίων για ενήλικες:

Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής ΕΚΠΑ, Χρίστος Κυθρεώτης, συγγραφέας, Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος-συγγραφέας, Βαρβάρα Ρούσσου, ΕΔΙΠ, ΑΣΚΤ, Αριστοτέλης Σαΐνης, κριτικός λογοτεχνίας, Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας-μεταφράστρια, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας

Κριτική επιτροπή βιβλίων για παιδιά:

Αγγελική Γιαννικοπούλου, καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας ΕΚΠΑ, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Χαρά Μαραντίδου, εικαστικός, Κατερίνα Φρουζάκη, υπεύθυνη στην Παιδική Βιβλιοθήκη Search Κηφισιάς, Πάνος Χριστοδούλου, συγγραφέας-διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

(Ιούνιος 2021)

  Επιστροφή