Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει την τελετή απονομής των Βραβείων 2022

Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), την τελετή απονομής των Βραβείων 2022. Στην ίδια εκδήλωση, η Εταιρεία θα καλωσορίσει τα νέα μέλη της και θα παρουσιάσει το Ημερολόγιο 2023, με θέμα «Εγώ και ο Άλλος Ταυτότητα/Ετερότητα», εκδόσεις Σοκόλη.

Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου απονέμεται στον ελληνιστή καθηγητή μεσαιωνικής και νεότερης ελληνικής φιλολογίας Χάνς Αϊντενάιερ για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Για τον τιμώμενο θα μιλήσει o Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων. Το εικαστικό έργο του Βραβείου έχει φιλοτεχνηθεί από τον Δημήτρη Σεβαστάκη, ζωγράφο και καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ο Χανς Αϊντενάιερ (Hans Eideneier) γεννήθηκε το 1937 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία, βυζαντινολογία, νεοελληνική φιλολογία, ιστορία, φιλοσοφία και γλωσσολογία στα πανεπιστήμια του Tubingen, του Αμβούργου, της Θεσσαλονίκης και του Μονάχου. Στη συνέχεια δίδαξε βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και μετά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (1994-2002), έως τη συνταξιοδότησή του. Επιμελήθηκε τις κριτικές εκδόσεις στα γερμανικά βυζαντινών έργων όπως ο Σπανός, Πτωχοπρόδρομος και Κρασοπατέρας. Επίσης, μαζί με τη σύζυγό του Νίκη Αναστασιάδη-Αϊντενάιερ, δημιούργησαν το 1982 στην Κολωνία τον εκδοτικό οίκο Romiosini Verlag, στον οποίο εξέδωσαν μεγάλο αριθμό έργων νεοελληνικής λογοτεχνίας σε γερμανική μετάφραση (των Παύλου Μάτεσι, Θανάση Βαλτινού, Μάρως Δούκα, Άλκης Ζέη, κ.ά.).

Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες για τα Βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών και πεζογράφων. Οι αποφάσεις για τις βραχείες λίστες και τα εν λόγω βραβεία λαμβάνονται από κριτικές επιτροπές που ορίζει επί θητεία το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια ή ποιητή βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους/τις συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Άντεια Φραντζή (πρόεδρο της Επιτροπής), Γιάννη Δούκα και Στάθη Κουτσούνη. Το Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια/ποιητή θα απονείμει ο ποιητής και μέλος της Εταιρείας Γιώργος Μαρκόπουλος.

Η βραχεία λίστα (εκδόσεις 2021) είναι η εξής:

 • Θοδωρής Αρσένης, Ο Θηρευτής, Σμίλη
 • Αριάδνη Καλοκύρη, Χώρα Αναμονής, Κίχλη
 • Μαρία Καντ (Καντωνίδου), Stanza, Gutenberg
 • Βαγγέλης Μπριάνας, Ντελάλης, Θράκα
 • Ευά Παπαδάκης, Μερακλίνα Κουκιμπιμπέρισσα Ομπλαντί, Εκδόσεις Ευρασία-Στιγμός
 • Σαπφώ Σούτσου, Μάρτης αγνώστου μήνα, Εκάτη

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες πεζογραφικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τις συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Λίλα Κονομάρα (πρόεδρο της Επιτροπής), Ζέτα Κουντούρη και Αργυρώ Μαντόγλου. Το Βραβείο Μένη Κουμανταρέα σε πρωεμφανιζόμενο/η πεζογράφο θα απονείμει ο πεζογράφος και μέλος της Εταιρείας Δημήτρης Νόλλας.

Η βραχεία λίστα (εκδόσεις 2021) είναι η εξής:

 • Sam Albatros, ελαττωματικό Αγόρι, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
 • Παναγιώτα Δημοπούλου, Κίτρινη ουρά, Εντευκτήριο
 • Καλή Δοξιάδη, Το σπίτι στα βράχια, Μεταίχμιο
 • Στρατούλα Θεοδωράτου, Ο ουρανός της παλάμης, Αλεξάνδρεια
 • Μαίρη Καλανδαρίδου, Αναίμακτα, Βακχικόν
 • Νάγια Κουτρουμάνη, Τριαντάφυλλα με μπακαλιάρο, Ιωλκός
 • Κατερίνα Λάκκα, Μια κάποια Γαλάτεια, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
 • Μαρίλη Μαργωμένου, Το θηρίο βγήκε βόλτα, Καστανιώτη
 • Γιώργος Μελιόπουλος, Γαλαξίας στην τσέπη, Αλεξάνδρεια
 • Αργύρης Φασούλας, Πομόνα, Μάγμα

Ο Ιωσήφ Βεντούρας, πρόεδρος της Εταιρείας, θα καλωσορίσει τα νέα μέλη, ενώ το Ημερολόγιο 2023 θα παρουσιάσει η γενική γραμματέας Άννα Αφεντουλίδου. Την εκδήλωση οργανώνει και συντονίζει η αντιπρόεδρος του ΔΣ Έλενα Χουζούρη. Την εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικά οι Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο και η Λυδία Παναγιωταρέα στο τσέλο. Τις βιντεοπροβολές έχει επιμεληθεί ο Παντελής Αναστασιάδης.

Για την προσέλευσή σας είναι απαραίτητη η προμήθεια μηδενικού εισιτήριου από το: https://www.eventbrite.com/e/2022-tickets-470949220797. Η δήλωση συμμετοχής στην εκδήλωση μπορεί να γίνει είτε με ηλεκτρονική προκράτηση μέσω του παραπάνω λινκ, είτε με δήλωσή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@authors.gr, είτε τηλεφωνικά στο 210 8231890 (10:00 π.μ-14:00 μ.μ.).

Η μετάδοση ζωντανά (live streaming) είναι χορηγία του Bookia App και της Streamia και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στους ακόλουθους συνδέσμους:

Facebook: https://www.facebook.com/Helle...

Youtube:

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

(Νοέμβριος 2022)

  Επιστροφή