ΟΣΔΕΛ

Η διακοπή της πρόσβασης των χρηστών στον παράνομο ιστότοπο Libgen είναι πλέον γεγονός

URL: https://www.osdel.gr/el/news/2004-η-διακοπή-της-πρόσβασης-των-ελλήνων-χρηστών-στον-παράνομο-ιστότοπο-libgen-is-είναι-πλέον-γεγονός

Η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ΟΠΙ (ΕΔΠΠΙ) για διακοπή της πρόσβασης των χρηστών στον παράνομο ιστότοπο Libgen.is αποτελεί μια μεγάλη νίκη στον αγώνα κατά της πειρατείας δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα που εκδίδεται απόφαση για μια τόσο μεγάλη ιστοσελίδα, η οποία διαθέτει παράνομα εκατομμύρια επιστημονικών βιβλίων και περιοδικών, ξενόγλωσσων αλλά και ελληνικών. Η απόφαση του ΟΠΙ εκδόθηκε μετά από σχετική αίτηση-καταγγελία του οργανισμού μας η οποία προέκυψε από τη λειτουργία του προγράμματος Antipiracy του ΟΣΔΕΛ.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο ΟΣΔΕΛ ερευνά συστηματικά και οργανωμένα την παράνομη διάθεση ηλεκτρονικών αντιτύπων ελληνικών βιβλίων στο διαδίκτυο και πρόσφατα ξεκίνησε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα καταπολέμησης της πειρατείας το οποίο βασίζεται στις πιο σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές του είδουςlibgen.jpg(Antipiracy Program). Κατά τη διερεύνηση όλων των περιεχομένων του ιστότοπουlibgen.jpgδιαπιστώθηκε ότι διαθέτει προς χρήση των επισκεπτών του χιλιάδες τίτλους βιβλίων διαφόρων Εκδοτικών Οίκων και Συγγραφέων, από τους οποίους οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι δέκα εννέα (2.519) αντιστοιχούν σε ψηφιακά αρχεία βιβλίων που ανήκουν σε συμβασιούχους του ΟΣΔΕΛ, δηλαδή σε Έλληνες συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες. Η προσβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω του συγκεκριμένου ιστότοπου, συντελείται σε πολύ μεγάλη κλίμακα, όπως αδιαμφισβήτητα προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό των ψηφιακών αρχείων βιβλίων που διαθέτει παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση τον νόμο 2121/93 για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Κατόπιν όλων αυτών ο ΟΣΔΕΛ αιτήθηκε στον ΟΠΙ (και πιο συγκεκριμένα στην Επιτροπή για τη γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων, ΕΔΠΠΙ) τη λήψη απόφασης για διακοπή από τους αρμόδιους παρόχους (ISP’s, όπως Cosmote, Vodafone, κ.λπ.), της πρόσβασης στον ιστότοπο με τωρινή ονομασία χώρουlibgen.jpgκαθώς και σε 8 άλλες ονομασίες χώρου (domain names) που χρησιμοποιεί για διαμοιρασμό παράνομου περιεχομένου.

Tolibgen.jpgείναι μια μηχανή αναζήτησης άρθρων και βιβλίων που «επιτρέπει» παρανόμως την «ελεύθερη πρόσβαση» σε περιεχόμενο, το οποίο όμως κατά τα άλλα απαιτεί την άδεια χρήσης των δικαιούχων συγγραφέων και εκδοτών και προφανώς σε νόμιμες συνθήκες θα απαιτούσε την καταβολή χρηματικού ποσού για πνευματικά δικαιώματα. Από τις 5 Ιουνίου 2018, η βιβλιοθήκη Libgen-Genesis δηλώνει ότι η βάση δεδομένων της περιέχει περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια βιβλία και 58 εκατομμύρια αρχεία επιστημονικών περιοδικών!

Tolibgen.jpgέχει κατηγορηθεί και από πολλές άλλες χώρες για την πειρατική πρόσβαση που προσφέρει σε άρθρα και βιβλία και σε αρκετές από αυτές έχει επιβληθεί από τις αρμόδιες αρχές η διακοπή της δημόσιας πρόσβασης των χρηστών στον συγκεκριμένο ιστότοπο.

Η αρμόδια επιτροπή του ΟΠΙ (ΕΔΠΠΙ) εξέτασε το αίτημά του ΟΣΔΕΛ και στις 29/07/2019 με τις υπ. αριθ. 10 και 11 αποφάσεις της, επέβαλλε τη διακοπή της δημόσιας πρόσβασης των χρηστών της χώρας μας στους ιστότοπους με τα ακόλουθα domain names: libgen1.jpg, libgen2.jpg, libgen3.jpg, libgen4.jpg, libgen5.jpg, libgen6.jpg, libgen7.jpg, libgen8.jpg, libgen9.jpg Η έκδοση της απόφασης είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για τον αγώνα κατά της πειρατείας, θα πρέπει όμως να διαπιστώσουμε και στην πράξη πόσο αποτελεσματική είναι η υλοποίηση της απόφασης από τους παρόχους και αν πράγματι επιτυγχάνεται ο πλήρης αποκλεισμός της πρόσβασης σε παράνομους ιστοτόπους.

Η διακοπή της πρόσβασης στο υλικό τουlibgen.jpgκαι άλλων αντίστοιχων ιστοτόπων αναδεικνύει το κενό που υφίσταται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για πλήρη πρόσβαση στη γνώση.

Ο ευρύτερος χώρος της Παιδείας καλείται άμεσα να καλύψει αυτό το κενό προς όφελος της επιστημονικής κοινότητας. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, και με το πρόβλημα να έχει ήδη διευθετηθεί με επιτυχία, η τακτική αντιμετώπισης είναι ο άμεσος και διαρκής εμπλουτισμός των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών και η διασφάλιση της εύκολης και νόμιμης πρόσβασης στη γνώση και την πληροφορία μέσω της αδειοδότησης.

Με αυτό τον τρόπο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα καλύπτουν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές τους ανάγκες υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των επιστημόνων στη γνώση - χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα των συγγραφέων και των εκδοτών.

Ο ΟΣΔΕΛ, ως ο μόνος Οργανισμός με δικαιοδοσία συλλογικής διαχείρισης αδειοδότησης έργων του λόγου, θα αποτελέσει μέρος της αποδοτικής αυτής αλυσίδας υπέρ της γνώσης και της διασφάλισης των συμφερόντων και των δυο πλευρών.

Ελπίζουμε ότι τα αντανακλαστικά του κράτους θα είναι άμεσα και προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων.

(NL: Ιούλιος 2019)