ΟΣΔΕΛ

Αποχαιρετούμε την Κική Δημουλά, τον Γιάννη Δάλλα και τον Σάμη Γαβριηλίδη

URL: https://www.osdel.gr/el/news/2268-ποχαιρετούμε-την-κική-δημουλά-τον-γιάννη-δάλλα-και-τον-σάμη-γαβριηλίδη

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα (1931-2020). Παντρεύτηκε τον πολιτικό μηχανικό και ποιητή Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος επί 25 χρόνια. Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 1964 απέσπασε εύφημη μνεία από την Ομάδα των Δώδεκα για τη συλλογή Επί τα ίχνη. Το 1972 τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, το 1989 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Χαίρε ποτέ και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης. Το 2001 της απονεμήθηκε το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της, και ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Η Association Capitale Européenne des Littératures την βράβευσε, τον Μάρτιο του 2010, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στο πλαίσιο της πέμπτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Λογοτεχνίας. Την ίδια χρονιά, τιμήθηκε για το σύνολο του έργου της με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Το 2015 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα πολωνικά, τα βουλγαρικά, τα γερμανικά και τα σουηδικά.

Ο ΟΣΔΕΛ, στη μνήμη της σπουδαίας ποιήτριας, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας, αντί στεφάνου, θα ενισχύσει με το ποσό των 300 ευρώ τους σκοπούς του «Συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο Ελπίδα».

Μια σπουδαία μορφή των ελληνικών γραμμάτων, ο ποιητής, νεοελληνιστής και μεταφραστής έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, Γιάννης Δάλλας, "έφυγε".

Ο, βραβευμένος με το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» 2019 της Εταιρείας Συγγραφέων, Γιάννης Δάλλας γεννήθηκε το 1924 στη Φιλιππιάδα και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Νεοελληνιστής και μεταφραστής έργων της αρχαίας γραμματείας, έχει εκδώσει δεκατρείς ποιητικές συλλογές, ενώ σπουδαία επίσης θεωρείται η συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία στην Αθήνα και υπηρέτησε στη μέση και στην ανώτατη εκπαίδευση ως καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μετείχε στα πρώτα «Καβάφεια» στην Αλεξάνδρεια και έχει προσκληθεί για διαλέξεις και παρουσίαση του έργου του σε πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό, όπου λειτουργούν Τμήματα Μεταβυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Στα έργα του περιλαμβάνονται πολλές συγκεντρωτικές μελέτες για σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες (Σολωμό, Κάλβο, Θεοτόκη, Καβάφη, Βάρναλη, Φιλύρα, Καρυωτάκη, Σαχτούρη, Αναγνωστάκη κ.ά.), κριτικά βιβλία για την ποίηση και την πεζογραφία και φιλολογικές εκδόσεις. Συστηματικός μεταφραστής των αρχαίων λυρικών και των Αλεξανδρινών ποιητών, έχει μεταξύ άλλων τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Κριτικής και Δοκιμίου (1987) και το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του (1999).

Ο ΟΣΔΕΛ, στη μνήμη του Γιάννη Δάλλα, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας, αντί στεφάνου, θα ενισχύσει με το ποσό των 300 ευρώ το έργο της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ο Σάμης Γαβριηλίδης ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο του βιβλίου το 1977 με τις Εκδόσεις Πλέθρον και το 1988 ίδρυσε τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Για δεκαετίες, ο εκδοτικός οίκος αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους των γραμμάτων. Ο χώρος του Poems & Crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης στο Μοναστηράκι έγινε τόπος συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών, με εκθέσεις, παρουσιάσεις, μουσικές και ποιητικές βραδιές.

Ο ΟΣΔΕΛ, στη μνήμη του Σάμη Γαβριηλίδη, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας, αντί στεφάνου, θα ενισχύσει με το ποσό των 300 ευρώ το έργο της κίνησης πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας.