ΟΣΔΕΛ

Η διεθνής εκδοτική κοινότητα ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών για ενημέρωση και εκπαίδευση

URL: https://www.osdel.gr/el/news/2370-η-διεθνής-εκδοτική-κοινότητα-ανταποκρίνεται-στις-αυξημένες-ανάγκες-των-πολιτών-για-ενημέρωση-και-εκπαίδευση

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξημένα ήταν τα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης, πάντα σε συνεργασία με τους εκδότες-μέλη τους, για την αντιμετώπιση των νέων, επιτακτικών αναγκών που ανέκυψαν στον χώρο της εκπαίδευσης, ως συνέπεια της πρωτοφανούς πανδημίας του κορωνοϊού. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα, ο εκδοτικός κλάδος ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με στόχο τη συνέχιση, στο βαθμό του εφικτού, της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στις ΗΠΑ, ο ΟΣΔ Copyright Clearance Center (CCC), σε συνεργασία με τους εκδότες-μέλη του, λάνσαρε ήδη από τις 23 Μαρτίου την “U.S Education Continuity License”. Διευκρινίζεται ότι ως Οργανισμός δεν παρέχει εκπαιδευτικό υλικό ή περιεχόμενο, ωστόσο προσφέρει μία νέα άδεια, χωρίς αντίτιμο, η οποία θα επιτρέψει στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να εκμεταλλευτούν επιπλέον χρήσεις του υλικού που έχουν ήδη νομίμως προμηθευτεί. Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο CCC σε ανακοίνωσή του, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη για έγκυρο και τεκμηριωμένο από επαγγελματίες περιεχόμενο, σε όλους τους τομείς, στην ενημέρωση, στις επιστήμες, στις επιχειρήσεις. Και συνεχίζει, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης αυτής περιόδου, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα πνευματικά δικαιώματα είναι το μέσο για να προστατευθεί η αξία του περιεχομένου, η αξία του έργου των δημιουργών, και όχι εμπόδιο στην καινοτομία και την επιστημονική γνώση. Για τον λόγο αυτό, ο Οργανισμός εντείνει τις προσπάθειές του σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αναδείξει τo έργο των δημιουργικών βιομηχανιών, καθώς και τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, τα μέλη της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας.

O οργανισμός Copyright Alliance, μέλος του οποίου είναι ο CCC, εγκαινίασε τη λειτουργία ιστοσελίδας, στην οποία συγκεντρώνει μια ευρεία γκάμα ελεύθερα διαθέσιμων πηγών από τον χώρο των δημιουργών και της πνευματικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένου και εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού υλικού, καθώς επίσης και πληροφοριακού υλικού (podcasts, blog posts) για τις εξελίξεις στο θέμα του COVID-19.

Οι εκδόσεις Macmillan, παρά τη θέση τους ότι ο δανεισμός ηλεκτρονικών βιβλίων ανταγωνίζεται ευθέως την πώληση των eBooks, στην παρούσα φάση ανέστειλαν το εμπάργκο πώλησης νέων ηλεκτρονικών τίτλων προς τις βιβλιοθήκες, προτάσσοντας την ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης των αναγνωστών, με τρόπο ασφαλή στο βιβλίο. Επίσης, ανακοίνωσαν μείωση στις τιμές λιανικής συγκεκριμένων τίτλων, για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διευκολύνουν τις βιβλιοθήκες να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.

Στη Μεγάλη Βρετανία, η Kortext, η μεγαλύτερη πλατφόρμα παροχής ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, σε συνεργασία με τους εκδότες εκπαιδευτικών συγγραμμάτων, εγκαινίασαν το πρόγραμμα “FSTP” (Free Student eTextbook Programme), με στόχο την απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση των 2,4 εκ. σπουδαστών και των 217 χιλ. ακαδημαϊκών στο κύριο εκπαιδευτικό υλικό, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Παράλληλα, ο βρετανικός ΟΣΔ Copyright Licensing Agency (CLA), προσφέρει σε προνομιακές τιμές, πρόσβαση στην πλατφόρμα αδειοδότησης “Education Platform”για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διευκόλυνση της συνέχισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στη Γαλλία, οι εκδότες εκπαιδευτικών βιβλίων προσφέρουν ψηφιακά σχολικά βιβλία δωρεάν και οι εκδότες παιδικών βιβλίων επιλεγμένους τίτλους και βιβλία δραστηριοτήτων. Ο ΟΣΔ Sofia, που διαχειρίζεται το δικαίωμα δημόσιου δανεισμού, το οποίο προβλέπει η γαλλική νομοθεσία, προχώρησε σε προσωρινή αναστολή είσπραξης, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανάγνωσης.

Στη Φινλανδία, οι εκδότες σχολικών βιβλίων, διαθέτουν χωρίς αντίτιμο , σε όλους τους μαθητές, τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των τίτλων, για το διάστημα που θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση.

Με πρωτοβουλίες σαν κι αυτές, ενδεικτικά αναφέραμε ορισμένες, οι εκδότες και οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταβάλλουν συντονισμένη και συστηματική προσπάθεια για να διευκολύνουν την εκπαιδευτική και αναγνωστική διαδικασία και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών.

Η ροή των πληροφοριών είναι συνεχής, θα φροντίζουμε να σας ενημερώνουμε μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας του ΟΣΔΕΛ (newsletter, facebook, twitter). Μείνετε συντονισμένοι.