ΟΣΔΕΛ

Ο Καναδάς αναλαμβάνει δράση έναντι των τεχνολογικών κολοσσών διεκδικώντας αποζημίωση για την εκμετάλλευση του περιεχομένου

URL: https://www.osdel.gr/el/news/2692-ο-καναδάς-αναλαμβάνει-δράση-έναντι-των-τεχνολογικών-κολοσσών-διεκδικώντας-αποζημίωση-για-την-εκμετάλλευση-του-περιεχομένου

Μετά τη Γαλλία και την Αυστραλία, πλέον και ο Καναδάς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εκδοτών έναντι των τεχνολογικών κολοσσών. Οι υποστηρικτές του Τύπου στον Καναδά, καλωσόρισαν την ξεκάθαρη δέσμευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας να ασκήσει πιέσεις στις ψηφιακές πλατφόρμες (Google, Facebook), προκειμένου να καταβάλουν αποζημίωση στους δικαιούχους για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους. Είναι προφανές όμως ότι πρόκειται για μια μακρά και επίπονη διαδικασία, όπως αποδεικνύει η μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων σε Γαλλία και Αυστραλία.

Παρά τα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και ενίσχυσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που έλαβε η κυβέρνηση του Καναδά, η απώλεια εσόδων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί σε βάθος χρόνου, λόγω των ψηφιακών πλατφορμών, είναι τεράστια. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την Καναδική Ραδιοτηλεόραση, υπολογίζεται ότι χάθηκαν περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε, κατά την ανάγνωση της «Ομιλίας του Θρόνου» ενώπιον του κοινοβουλίου, στις ετήσιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η γενική κυβερνήτρια του Καναδά, Ζιλιέτ Παγιέ: «Οι τεχνολογικοί κολοσσοί απομυζούν τα χρήματα των καναδών πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλουν τις δικές τους προτεραιότητες. Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει».

Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Εθνικής Κληρονομιάς του Καναδά, Στίβεν Γκιλμπώ, προειδοποιεί ότι «η εποχή που οι τεχνολογικοί κολοσσοί αποφάσιζαν σχεδόν για τα πάντα, έχει παρέλθει». Ο Υπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις σε Γαλλία και Αυστραλία, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για έναν «Γολγοθά», πιστεύει όμως ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κυβερνήσεις. Όπως λέει: «Αν οι χώρες που αξιώσουν αποζημίωση των δικαιούχων για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους, πολλαπλασιαστούν, θα είναι αδύνατο για τις πλατφόρμες να τις αποκλείσουν όλες από την εμφάνιση των αποτελεσμάτων».

Από την πλευρά τους, Google και Facebook παρακολουθούν τις κινήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά, περιορίζονται όμως σε γενικόλογες δηλώσεις περί συνεργασίας και ενίσχυσης της καινοτομίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της ψηφιακής οικονομίας, αποφεύγοντας να αναφερθούν ευθέως στο φλέγον ζήτημα της αποζημίωσης.

Γεγονός παραμένει ότι η κυβέρνηση του Καναδά, δια στόματος της Γενικής Κυβερνήτριας, δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα κέρδη των εταιριών του διαδικτύου θα κατανεμηθούν με πιο δίκαιο τρόπο, συμπεριλαμβάνοντας και τους δημιουργούς και τους εκδότες Τύπου της χώρας.

(Οκτώβριος 2020)