ΟΣΔΕΛ

Ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Press Database and Licensing Network

URL: https://www.osdel.gr/el/news/3154-ο-διευθυντής-του-οσδελ-γιωργανδρέας-ζάννος-στο-διοικητικό-συμβούλιο-του-press-database-and-licensing-network

Νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του PDLN εκλέχθηκε ο αυστριακός Ruediger Baumberger (APA), ο οποίος έρχεται να διαδεχθεί τη γαλλίδα Sandra Chastanet (CFC). Ο Ruediger είναι διευθυντής περιεχόμενου του οργανισμού APA-Comm, που είναι το τμήμα πληροφόρησης του APA, του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Αυστρίας. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του PDLN και μέχρι πρόσφατα ήταν αντιπρόεδρος. Ο ισπανός Javier Diaz de Olarte (CEDRO) είναι πλέον αντιπρόεδρος. Τα μέλη του PDLN εξέλεξαν επίσης στο ΔΣ τους Neil O’Brien (NLA media access), Virginia Morrison (Copyright Agency, Australia), Jacek Wotjas (Repropol) και τον Γιωργανδρέα Ζάννο, διευθυντή του ΟΣΔΕΛ.

Η εκλογή του κ. Ζάννου στο ΔΣ της PDLN, σε συνδυασμό με την εκλογή δύο εκπροσώπων Τύπου στο νέο ΔΣ του ΟΣΔΕΛ, έρχονται σε μία κρίσιμη στιγμή για τη διασφάλιση του νέου δικαιώματος εκδοτών Τύπου, που προβλέπει η Οδηγία (ΕΕ) 790/2019, καθώς, με δεδομένη τη διαπραγματευτική δύναμη των τεχνολογικών κολοσσών, ο μόνος δρόμος για την επίτευξη μίας ευνοϊκής συμφωνίας για τον κλάδο του Τύπου, είναι μέσω των συλλογικών διεκδικήσεων, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΟΣΔΕΛ συμμετέχει σε όλες τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν αφενός, στη διασφάλιση του δικαιώματος των εκδοτών Τύπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου, στη δημιουργία ενός καταστήματος μίας στάσης (one-stop-shop), που θα απευθύνεται στις ψηφιακές πλατφόρμες, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για χρήση ψηφιακού περιεχομένου.

Το PDLN είναι το διεθνές δίκτυο που αντιπροσωπεύει τους οργανισμούς οι οποίοι αδειοδοτούν τη χρήση και αναπαραγωγή περιεχομένου Τύπου. Ιδρύθηκε το 2008 και πλέον αριθμεί 27 μέλη σε 23 χώρες. Αποστολή του PDLN είναι η προστασία και η προώθηση των δικαιωμάτων των εκδοτών Τύπου, η υποστήριξη της διεθνούς συνεργασίας και η εγκαθίδρυση συμπράξεων, η ενθάρρυνση του δημόσιου διαλόγου, η συμβολή στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου και η ενίσχυση του θεσμού της συλλογικής διαχείρισης. Το νέο ΔΣ προσβλέπει στο να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία του στην εξεύρεση αποτελεσματικών μοντέλων αδειοδότησης, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, διασφαλίζοντας παράλληλα τα πνευματικά δικαιώματα δημιουργών κι εκδοτών Τύπου.

(Ιούνιος 2021)