ΟΣΔΕΛ

Ενημερωθείτε για τις νέες τάσεις στον χώρο του βιβλίου από την οσδέλnet

URL: https://www.osdel.gr/el/news/3264-ενημερωθείτε-για-τις-νέες-τάσεις-στον-χώρο-του-βιβλίου-από-την-οσδέλnet

Σταθερή είναι η αυξητική τάση των βιβλιοπωλείων που επιλέγουν την οσδέλnet για την ενημέρωσή τους, καθώς η βάση του ΟΣΔΕΛ αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την ελληνική βιβλιοπαραγωγή.

Στην οσδέλnet είναι καταχωρισμένες 4.411 εκδοτικές επιχειρήσεις απ’ όλη τη χώρα, με τις εγγραφές να ξεπερνούν τις 278.000, ενώ μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και η ταυτοποίηση τουλάχιστον 137.000 ελλήνων και ξένων δημιουργών. 959 εκδοτικές επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει κωδικούς πρόσβασης στην εφαρμογή εκδοτών για την online καταχώριση και επικαιροποίηση της βιβλιοπαραγωγής τους, ενώ πάνω από 500 την ενημερώνουν σε τακτική βάση, ανάλογα με τον ρυθμό παραγωγής τους.

Εκτός όμως από τη χαρτογράφηση της παραγωγής έντυπων βιβλίων, τα οποία ομολογουμένως κυριαρχούν στην ελληνική αγορά, η ομάδα της οσδέλnet παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην εκδοτική βιομηχανία. Η βάση φιλοξενεί σήμερα πάνω από 9.400 εγγραφές ebooks, που απευθύνονται σε αναγνώστες κάθε ηλικίας, καλύπτοντας όλες τις θεματικές κατηγορίες.

Αξιοσημείωτη είναι και η διαφαινόμενη ανάπτυξη της κατηγορίας των audiobooks. Από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα στη βάση έχουν εισαχθεί 38 νέες εγγραφές. Το νούμερο αυτό, αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, δείχνει όμως την τάση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στο διάστημα 2011-2020 οι εγγραφές δεν ξεπέρασαν συνολικά τις 13. Ήδη έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα μας και η πρώτη εταιρία παραγωγής ηχητικών βιβλίων.

Η οσδέλnet υποστηρίζει τις ανάγκες της αγοράς του βιβλίου, όπως αυτές διαμορφώνονται στην ψηφιακή εποχή. Στόχος είναι να αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια των εκδοτών, των επαγγελματιών του βιβλίου, αλλά και των αναγνωστών. Μία αξιόπιστη πηγή πληροφοριών, όπου θα μπορεί να ανατρέχει ο ενδιαφερόμενος, έχοντας εύκολη πρόσβαση σε μία ευρεία γκάμα δεδομένων και πληροφοριών.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο εμπλουτισμός των δεδομένων της οσδέλnet με βιογραφικά δημιουργών, στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες για το ιστορικό και το όραμα των εκδοτικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα.

Η ομάδα της οσδέλnet είναι πάντα στη διάθεση των ανθρώπων του βιβλίου για να παράσχει τεχνική υποστήριξη, αλλά και για να συζητήσει προτάσεις που θα συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη της βάσης. Μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα οσδέλnet, υπεύθυνη κ. Μιρέλλα Μπατζιανιά, στην ηλεκτρονική διεύθυνση osdelnet@osdel.gr ή στο τηλέφωνο 210 3849118.

(Σεπτέμβριος 2021)