Στο πλαίσιο του κύκλου «Δημόσιες συζητήσεις», που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) για την έντυπη, ψηφιακή και ηχητική κουλτούρα του βιβλίου, πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση με θέμα «Ο εκδοτικός κλάδος βιβλίου στην ψηφιακή εποχή: τεχνο-οικονομική, ερευνητική και βιωματική διάσταση».
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Λεωκράτης Ανεμοδουράς, εκδότης, [Εκδόσεις Μικρός Ήρως], Αργύρης Καστανιώτης, εκδότης, [Εκδόσεις Καστανιώτη], Φαίδων Κυδωνιάτης, εκδότης, [Εκδόσεις Ευρασία], Philip Prescott–Decie, σύμβουλος digital marketing και ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Παναγιώτης Κάπος, Δρ. Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, εκδότης-ερευνητής.
Ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ επικέντρωσε την ομιλία του στην Οδηγία (ΕΕ) 2019/790 για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά. Η εν λόγω Οδηγία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από έναν πρωτόγνωρο μαραθώνιο διεργασιών, διαβουλεύσεων κι αντιπαραθέσεων, και τέθηκε σε ισχύ στις 7 Ιουνίου 2019, με πρόβλεψη ενσωμάτωσης από τα κράτη-μέλη εντός δύο ετών, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2021. Η Οδηγία ρυθμίζει μία σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν τις ψηφιακές χρήσεις έργων λόγου και τα οποία έχουν βαρύνουσα σημασία για τους δημιουργούς και τους εκδότες. Η χώρα μας ακόμα δεν έχει ενσωματώσει την Οδηγία, παρά την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας και υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Ζάννος αρχικά αναφέρθηκε στο άρθρο 4 της Οδηγίας που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με την εξόρυξη κειμένων και δεδομένων (text and data mining). Όπως διευκρίνισε, αντικείμενο της επεξεργασίας μπορεί να είναι είτε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα (π.χ. περιεχόμενο ιστοσελίδων, εφημερίδων, εγκυκλοπαίδειας), είτε στοιχεία που δεν είναι προστατευόμενα έργα, αλλά αποτελούν βάση δεδομένων. Η επεξεργασία προϋποθέτει, όμως, την αναπαραγωγή των έργων-δεδομένων, έστω κι εάν αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στο τελικό αποτέλεσμα της εργασίας. Προκειμένου να διευκολύνει την επεξεργασία, η Οδηγία εισάγει μία νέα εξαίρεση που νομιμοποιεί αυτή την αναπαραγωγή, χωρίς να απαιτείται άδεια των δικαιούχων, όταν γίνεται από μη κερδοσκοπικό, ερευνητικό φορέα. Στην περίπτωση των κερδοσκοπικών φορέων, η εξαίρεση ισχύει μόνον εφόσον οι δικαιούχοι δεν εναντιώνονται στην επεξεργασία. Προϋπόθεση για τη λειτουργία της εξαίρεσης είναι οι ερευνητικοί φορείς να έχουν νόμιμη πρόσβαση στο περιεχόμενο το οποίο προτίθενται να επεξεργαστούν.
Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ μίλησε για το άρθρο 5 σχετικά με τις ψηφιακές χρήσεις έργων για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών Το άρθρο ως στόχο έχει τη διευκόλυνση της ψηφιακής χρήσης έργων για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών. Σήμερα, στην Ελλάδα, τα δημόσια πανεπιστήμια και οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί παρέχουν στους σπουδαστές ψηφιακά αποσπάσματα επιστημονικών κι εκπαιδευτικών βιβλίων και περιοδικών, χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον νόμο και χωρίς να καταβάλουν δικαιώματα στους δικαιούχους. Η Οδηγία προβλέπει εξαίρεση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε να μπορούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες τους με ψηφιακές χρήσεις, χωρίς να χρειάζεται η άδεια των δικαιούχων. Με δεδομένα αφενός ότι ο νομοθέτης αφήνει πολλές επιλογές στον τρόπο που θα ενσωματώσουν τα κράτη-μέλη την Οδηγία κι αφετέρου δεν διευκρινίζει σημαντικά σημεία, όπως π.χ. το πλαίσιο και την έκταση της χρήσης ενός έργου που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εξαίρεσης, είναι προφανές ότι πολλά κρίνονται από τον τρόπο που θα ενσωματωθεί στη χώρα μας το συγκεκριμένο άρθρο. Στο χειρότερο σενάριο ενδέχεται να θιγεί η αγορά των επιστημονικών βιβλίων και συγγραμμάτων, ενώ στο καλύτερο, οι δικαιούχοι, μέσω συλλογικών συμβάσεων, θα έχουν πρόσθετα έσοδα για τη συμπληρωματική χρήση των έργων τους, χωρίς να επηρεάζεται η πώληση των βιβλίων.
Τα άρθρα 8-11 ρυθμίζουν τα ζητήματα των έργων που δεν είναι διαθέσιμα στο εμπόριο. Όπως επισήμανε ο κ. Ζάννος, οι βιβλιοθήκες διαθέτουν πλήθος βιβλίων, τα οποία αν και βρίσκονται σήμερα εκτός κυκλοφορίας, εξακολουθούν να προστατεύονται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Οδηγία προβλέπει μηχανισμό συλλογικής αδειοδότησης των εκτός εμπορίου βιβλίων, ώστε να διευκολύνεται η νόμιμη πρόσβαση στα βιβλία αυτά και ψηφιακά, εκτός αν ο εκάστοτε εκδότης δεν επιθυμεί να αδειοδοτήσει την πρόσβαση (opt out). Ο μηχανισμός αυτός προϋποθέτει την ύπαρξη Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, διαφορετικά εισάγεται εξαίρεση από το δικαίωμα των δικαιούχων ώστε οι βιβλιοθήκες να παρέχουν πρόσβαση χωρίς να απαιτείται η άδεια. Βασική προϋπόθεση είναι τα έργα να βρίσκονται πράγματι εκτός εμπορίου και η βιβλιοθήκη να έχει πραγματοποιήσει επιμελή έλεγχο για τη διαπίστωση αυτού.
Με το άρθρο 15 της Οδηγίας κατοχυρώνεται το δικαίωμα εκδοτών Τύπου. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ζάννος, πρόκειται για ένα νέο δικαίωμα, το οποίο ως αντικείμενο έχει την προστασία του περιεχομένου εκδοτών Τύπου από χρήσεις κι εκμεταλλεύσεις στο διαδίκτυο. Η πρακτική συνέπεια του νέου δικαιώματος είναι ότι οι εκδότες θα μπορέσουν να διεκδικήσουν αμοιβή για τις υπηρεσίες αποδελτίωσης ή ενημέρωσης που παρέχονται από εταιρίες του διαδικτύου (π.χ. google news). Μέρος των εσόδων τους θα πρέπει να αποδοθεί στους δημοσιογράφους. Επισημαίνεται ότι η χρήση συνδέσμων παραμένει ελεύθερη, όχι όμως και η χρήση υπερσυνδέσμων, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του framing ή αντίστοιχες τεχνικές. Η άσκηση του νέου δικαιώματος αποδεικνύεται πολύ δύσκολη έναντι των κολοσσών του διαδικτύου οι οποίοι ασκούν την τεράστια δύναμη που διαθέτουν στην αγορά για να αποφύγουν οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση από την εφαρμογή του νέου δικαιώματος. Γι’ αυτό, στις χώρες, όπως η Γαλλία, όπου έχει ήδη ενσωματωθεί το δικαίωμα, αφενός οι εκδότες συνασπίζονται σε Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης κι αφετέρου προσφεύγουν στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού για να καταπολεμήσουν τις καταχρηστικές πρακτικές των πλατφορμών.
Τέλος, ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ αναφέρθηκε στο άρθρο 17 της Οδηγίας, που ρυθμίζει τα θέματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες στις πλατφόρμες διαμοιρασμού (YouTube, Facebook, κλπ.). Μέχρι σήμερα, την ευθύνη για το περιεχόμενο την είχαν οι χρήστες κι όχι οι πλατφόρμες. Αυτό είχε ως συνέπειες αφενός δημιουργοί και παραγωγοί προστατευόμενων έργων πρακτικά να μην αμείβονται, αφού είναι αδύνατον να διεκδικήσουν αμοιβή από τον κάθε χρήστη αφετέρου οι πλατφόρμες να αποκομίζουν τεράστια έσοδα. Με τη ρύθμιση της Οδηγίας, η ευθύνη μεταφέρεται από τους χρήστες στις πλατφόρμες, οι οποίες καλούνται να επιδιώξουν τη σύναψη συμβάσεων αδειοδότησης με τους δικαιούχους (καταβάλλοντας σχετικά δικαιώματα) και να λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστεί η διακίνηση μη αδειοδοτημένου περιεχομένου. Αυτή η ρύθμιση ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των πλατφορμών και των χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι επικαλέστηκαν ότι η λήψη μέτρων σημαίνει την υποχρέωση γενικού προληπτικού ελέγχου μέσω φίλτρων, που θα εμποδίζουν τη διακίνηση και του νόμιμου περιεχομένου. Αυτό, όπως ισχυρίζονται, θα έχει ως αποτέλεσμα τη λογοκρισία και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, π.χ. δεν θα υπάρχει η δυνατότητα διαμοιρασμού memes και gifs. Οι ισχυρισμοί αυτοί όμως δεν είναι ορθοί. Η Οδηγία ρητά αναφέρει ότι τα μέτρα θα σχετίζονται με τον περιορισμό της διακίνησης των έργων, για τα οποία οι ίδιοι οι δικαιούχοι έχουν δηλώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Επομένως, δεν θα υπάρχει γενικός έλεγχος, ούτε θα περιλαμβάνει περιεχόμενο που δεν δηλώνεται από τους δικαιούχους π.χ. περιεχόμενο που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες (δικά τους κείμενα, φωτογραφίες ή βίντεο) με σκοπό να το μοιράσουν. Όμως, η επιτυχία της ρύθμισης θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα ενσωματωθεί σε κάθε χώρα και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών και των τεχνολογικών μέτρων που θα υιοθετηθούν για κάθε πολιτιστικό κλάδο.
(Νοέμβριος 2021)