ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ στο 8ο Συνέδριο Δικαίου Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

URL: https://www.osdel.gr/el/news/3576-ο-οσδελ-στο-8ο-συνέδριο-δικαίου-τεχνολογίας-και-επικοινωνίας

Ο ΟΣΔΕΛ, εκπροσωπούμενος από τον διευθυντή του Γιωργανδρέα Ζάννο, συμμετείχε στο 8ο Συνέδριο Δικαίου Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, με θέμα «MetaEπικοινωνία: ΜΜΕ-δημοσιογραφία-δίκτυα-πλατφόρμες & χρήστες στην ψηφιακή εποχή». Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνουν κάθε χρόνο η Νομική Βιβλιοθήκη και το επιστημονικό περιοδικό Δίκαιο Τεχνολογίας & Επικοινωνίας (ΔΙTE), σε συνεργασία με τον Όμιλο Economia, πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens και εικονικά μέσω της συνεδριακής πλατφόρμας της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Τις εργασίες άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους των διοργανωτών η Τζίνα Παπαντωνοπούλου-Καρατζά, εκδότρια. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ο οποίος ανέδειξε το πόσο κρίσιμη για το μέλλον είναι η συστηματική προσπάθεια του νομοθέτη και των ρυθμιστικών Αρχών να παρακολουθούν και να καταλαβαίνουν την τεχνολογία, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν εγκαίρως χρήσιμα εργαλεία διαχείρισης και αξιοποίησής της. Χαιρετισμό εκ μέρους του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, έκανε ο δημοσιογράφος-διαμεσολαβητής Αριστείδης Ραβανός, ο οποίος μίλησε για τη σημασία που έχει να δίνεται βήμα στον επιστημονικό διάλογο πάνω στα θέματα της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και της ενημέρωσης.

Ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος συμμετείχε στην τελευταία ενότητα του Συνεδρίου, με θέμα την «Παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο για δημοσιογράφους και εκδότες», την οποία συντόνισε η Ειρήνη Σταματούδη, δικηγόρος και καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ, στην ομιλία του, με θέμα «News aggregators και το νέο δικαίωμα των εκδοτών Τύπου για τις επιγραμμικές χρήσεις των εκδόσεών τους», αφού αναφέρθηκε στις κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο πεδίο της ενημέρωσης και στις νέες πιεστικές για τους εκδότες Τύπου, συνθήκες που κυρίως οφείλεται στη λειτουργία των πλατφορμών ως κύρια πηγή ενημέρωσης, προχώρησε στην παρουσίαση του νέου συγγενικού δικαιώματος των εκδοτών Τύπου, αναλύοντας τους λόγους θέσπισής του και τη στόχευση της Οδηγίας (ΕΕ) 790/2019. Παρέθεσε επίσης στοιχεία για τη μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή του δικαιώματος σε άλλα κράτη μέλη που έχουν ήδη ενσωματώσει την Οδηγία, μη παραλείποντας να σημειώσει και τις προβληματικές που ήδη διακρίνονται. Κατέληξε σχολιάζοντας ότι εκτός του ότι η ενσωμάτωση της Οδηγίας στην Ελλάδα ήδη έχει καθυστερήσει σχεδόν έναν χρόνο, επιπλέον διαφαίνεται ότι η ενσωμάτωσή της δεν θα είναι από μόνη της επαρκής για την προστασία του έλληνα εκδότη Τύπου και ως εκ τούτου είναι επιτακτική η ανάγκη να θεσπισθούν και άλλα μέτρα, όπως έγινε στο Βέλγιο και στην Ιταλία, με σκοπό την ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης των εκδοτών έναντι των πλατφορμών.

Εδώ μπορείτε να δείτε την αναφορά του Συνεδρίου και εδώ στιγμιότυπα από τη διοργάνωση.

(Απρίλιος 2022)