ΟΣΔΕΛ

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Διεθνούς Βραβείου Μπούκερ 2022

URL: https://www.osdel.gr/el/news/3582-ανακοινώθηκε-η-βραχεία-λίστα-του-διεθνούς-βραβείου-μπούκερ-2022

Έξι γλώσσες, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά τα χίντι, έξι χώρες και δύο ήπειροι εκπροσωπούνται στην εφετινή βραχεία λίστα του Διεθνούς Βραβείου Μπούκερ, στην οποία κυριαρχούν οι γυναίκες συγγραφείς.

Το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ (The International Booker Prize) απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα βιβλίο που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και το οποίο κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία. Το έπαθλο των 50.000 λιρών μοιράζεται μεταξύ του νικητή συγγραφέα και του μεταφραστή του. Επίσης, κάθε υποψήφιος συγγραφέας και κάθε υποψήφιος μεταφραστής λαμβάνει 2.500 λίρες Αγγλίας.

Η βραχεία λίστα για το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2022 διαμορφώνεται ως εξής:

Η λίστα περιλαμβάνει την Olga Tokarczuk και τη Jennifer Croft, οι οποίες έχουν ήδη τιμηθεί με το βραβείο, αλλά και συγγραφείς που μεταφράζονται για πρώτη φορά στα αγγλικά. Είτε διαδραματίζονται στη σύγχρονη Κορέα, είτε στην Πολωνία των μέσων του 18ου αιώνα, τα υποψήφια βιβλία έχουν έναν κοινό παρονομαστή, διερευνούν το τραύμα, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Όπως δήλωσε ο Frank Wynne, μεταφραστής και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής: «η μετάφραση είναι ένας οικείος, περίπλοκος χορός, που διασχίζει σύνορα, πολιτισμούς και γλώσσες. Λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με το δέος και τη χαρά της ανακάλυψης του τέλειου συνδυασμού συγγραφέα και μεταφραστή. Ως κριτική επιτροπή είχαμε την ευχαρίστηση να διαβάσουμε πολλά εξαιρετικά βιβλία, και η επιλογή της λίστας των υποψηφίων ανάμεσα σε αυτά ήταν δύσκολη και μερικές φορές σπαρακτική. Αυτοί οι έξι τίτλοι εξερευνούν τα σύνορα και τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας, με τρόπο που σε στοιχειώνει, με τρόπο σουρεαλιστικό, οδυνηρό και τρυφερό, κεφάτο και απρόβλεπτο. Χάρη στις διαφορές τους, τα βιβλία αυτά μας προσφέρουν λογοτεχνικές ματιές από όλον τον κόσμο και όλα μοιράζονται μία έντονη και συναρπαστική πρωτοτυπία, η οποία αποτελεί απόδειξη της ατελείωτης εφευρετικότητας της μυθοπλασίας».

Οι νικητές του Διεθνούς Βραβείου Μπούκερ θα ανακοινωθούν στις 26 Μαΐου 2022.

(Απρίλιος 2022)