ΟΣΔΕΛ

Η αναπτυξιακή δυναμική του περιφερειακού Τύπου: ημερίδα του Παντείου Πανεπιστημίου και του Σ.Η.Π.Ε.

URL: https://www.osdel.gr/el/news/3643-η-αναπτυξιακή-δυναμική-του-περιφερειακού-τύπου-ημερίδα-του-παντείου-και-του-σηπε

Το Εργαστήριο Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (Media Lab) του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.) διοργάνωσαν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Η αναπτυξιακή δυναμική του περιφερειακού Τύπου».

Η συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επαγγελματιών του περιφερειακού Τύπου έφερε στο επίκεντρο της συζήτησης σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των εφημερίδων της ελληνικής περιφέρειας σ’ ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Στην πρώτη συνεδρία, υπό τον συντονισμό του Νίκου Λέανδρου, διευθυντή του Media Lab και καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο πρόεδρος του Σ.Η.Π.Ε., εκδότης της εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» Γιώργος Κατσαΐτης και ο αντιπρόεδρος του ΣΗΠΕ, εκδότης της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα» Μανώλης Χαλκιαδάκης αναφέρθηκαν στις σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο περιφερειακός Τύπος, καθώς και στις αναγκαίες δράσεις που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του, με σκοπό να διαδραματίζει με αποτελεσματικότητα τον πολυσύνθετο ρόλο του.

Στη συνέχεια, η Ιωάννα Κωσταρέλλα, επ. καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Αντώνης Σκαμνάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εστίασαν στην ιστορική εξέλιξη και στη διαμόρφωση του ημερήσιου Τύπου της περιφέρειας, ενώ οι προκλήσεις της κοινής χρήσης πόρων στις εκδοτικές επιχειρήσεις αποτέλεσαν το αντικείμενο της ομιλίας του Δημήτρη Πλεμμένου, εκδότη της εφημερίδας «Ελευθερία Μεσσηνίας» και του Αντώνη Πουγαρίδη, εκδότη της εφημερίδας «Πτολεμαίος».

Η δεύτερη συνεδρία, με συντονιστή τον Γιώργο Κατσαΐτη ξεκίνησε με την εισήγηση της Γιώτας Αντωνοπούλου, δημοσιογράφου, αν. καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και του Σωτήρη Τριανταφύλλου, δημοσιογράφου, διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχοντας ως θέμα τον Περιφερειακό Τύπο στην ψηφιακή εποχή με εστίαση στην υβριδική στρατηγική και στο Knowledge Management. Ο Παναγιώτης Κάπος, διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Νίκος Λέανδρος αναφέρθηκαν στα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς τους για τον περιφερειακό Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εστιάζοντας στους τρόπους χρήσης των κοινωνικών μέσων από τους εκδότες των περιφερειακών εφημερίδων, καθώς και στις προκλήσεις και τις προοπτικές που αναδύονται για τους εκδότες.

Εν συνεχεία, ο Γιάννης Κουτσολιόντος, εκδότης της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων» διατύπωσε το πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός χάρτη που θα συμβάλει στην επέκταση της εμπιστοσύνης από τον τίτλο της εφημερίδας στα νέα κανάλια επικοινωνίας ενώ η Χριστίνα Μπάνου, αντιπρύτανης και αν. καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο έκλεισε το πρόγραμμα της συζήτησης θέτοντας στο επίκεντρο το θέμα της αξιοποίησης του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος των μελών του Σ.Η.Π.Ε. καθώς και τις προκλήσεις και τις συνεργασίες που σχετίζονται με την εν λόγω αξιοποίηση.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή συζήτηση εδώ. Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) στα Χανιά (22-24/06/2022) με σκοπό την εμβάθυνση σε θεματικά πεδία που τέθηκαν στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση και την ανάπτυξη δράσεων στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας.

(Μάιος 2022)