ΟΣΔΕΛ

Σε αυξητική τάση οι πωλήσεις των audiobooks στις Ηνωμένες Πολιτείες

URL: https://www.osdel.gr/el/news/3679-σε-αυξητική-τάση-οι-πωλήσεις-των-audiobooks-στις-ηνωμένες-πολιτείες

Τα έσοδα των αμερικανών εκδοτών από τα ακουστικά βιβλία (audiobooks) αυξήθηκαν κατά 25% το 2021, αγγίζοντας τα 1,6 δισ. δολάρια, όπως προκύπτει από την Έρευνα Πωλήσεων που διεξήγαγε, για λογαριασμό της Ένωσης Εκδοτών Ήχου (Audio Publishers Association), η εταιρία ερευνών κοινής γνώμης InterQ. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί για δέκατη συνεχή χρονιά διψήφια αύξηση για τον κλάδο των ακουστικών εκδόσεων.

Μεταξύ των εκδοτών ακουστικών βιβλίων που συμμετείχαν στην έρευνα συγκαταλέγονται οι εταιρίες Audible Inc., Blackstone, Recorded Books, Pushkin Industries και Brilliance Audio, καθώς και οι εκδοτικοί κολοσσοί Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin Random House και Simon & Schuster.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, περίπου 74.000 audiobooks εκδόθηκαν το 2021, μία αύξηση της παραγωγής κατά 6% σε σχέση με το 2020, όπως επισημαίνει ο Andrew Albanese, συντάκτης του Publishers Weekly.

«Καθώς ο ήχος εξελίσσεται σε σημαντική πηγή εσόδων και κέρδους για τους εκδότες, οι ακροατές θα πρέπει να περιμένουν ότι οι κατάλογοι των ακουστικών βιβλίων θα εμπλουτιστούν», σημειώνει ο Albanese και συμπληρώνει ότι «ένας αποτελεσματικός τρόπος για την παραγωγή ακουστικών εκδόσεων είναι με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».

«Η αφήγηση μέσω τεχνητής νοημοσύνης έχει εξελιχθεί σημαντικά από την εποχή της τεχνητής, ρομποτικής φωνής», λέει ο Albanese. «Ήδη, σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις έναν ήχο που έχει παραχθεί από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης από έναν ήχο που έχει παραχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι ηθοποιοί δικαιολογημένα ανησυχούν για το αν θα παραγκωνιστούν -αν είστε ένας μικρός εκδότης ή ένας ανεξάρτητος συγγραφέας και μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ακουστικό βιβλίο με πολύ χαμηλό κόστος, γιατί να μην το κάνετε;».

Σύμφωνα με τον Albanese «η άνοδος της τεχνολογίας είναι τόσο απειλητική όσο φαίνεται. Πολλοί ηθοποιοί ακουστικών βιβλίων είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι και δεν θα αντικατασταθούν ποτέ από μία μηχανή. Ωστόσο, για πολλά βιβλία, το θέμα δεν είναι η ερμηνεία, αλλά απλώς το να σου διαβάζουν το βιβλίο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η αφηγηματοποίηση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα».

(Με στοιχεία από το άρθρο του Christopher Kenneally, που δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο του Copyright Clearance Center)

(Ιούνιος 2022)