ΟΣΔΕΛ

«Ο Περιφερειακός Τύπος ατενίζει το μέλλον»: Συνέδριο στα Χανιά από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων

URL: https://www.osdel.gr/el/news/3755-ο-περιφερειακός-τύπος-ατενίζει-το-μέλλον-συνέδριο-στα-χανιά-από-τον-σύνδεσμο-ημερήσιων-περιφερειακών-εφημερίδων

Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.) διοργάνωσε τον περασμένο Ιούνιο στα Χανιά συνέδριο με θέμα «Ο Περιφερειακός Τύπος ατενίζει το μέλλον». Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Σ.Η.Π.Ε. με το Media lab του Παντείου Πανεπιστημίου και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ενόψει της διαβούλευσης για τα σχέδια νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων και περί του μητρώου εντύπων και ηλεκτρονικών ενημερωτικών μέσων, πραγματοποιήθηκαν πέντε εργαστήρια, τα συμπεράσματα των οποίων παρουσιάστηκαν από τους εντεταλμένους της Συνεργασίας σε ειδική εκδήλωση.

Ο Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ πραγματοποίησε σειρά παρεμβάσεων, ανέπτυξε το θέμα της ενσωμάτωσης της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/790 και παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Χανιώτικα νέα» και στον Δημήτρη Μαριδάκη για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του Οργανισμού μιλώντας στα «Χ.ν.» αναφέρθηκε στα πνευματικά δικαιώματα και στην επιτακτική ανάγκη προάσπισής τους, καθώς οι κολοσσοί του διαδικτύου εκμεταλλεύονται ανεξέλεγκτα το υλικό που παράγεται από τα μέσα ενημέρωσης. «Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο δημοσιογραφικός κόσμος είναι η εκμετάλλευση του περιεχομένου από τις μεγάλες πλατφόρμες του διαδικτύου (Google, Facebook, Amazon, Apple κλπ.), οι οποίες αποκομίζουν τεράστια έσοδα χωρίς να αποδίδουν τίποτα στους δικαιούχους», σημείωσε ο κ. Ζάννος και πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο «το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των διαφημιστικών εσόδων το καρπώνονται οι ψηφιακές πλατφόρμες, με συνέπεια οι εκδότες του παραδοσιακού Τύπου να χάνουν το έσοδο αυτό. Ο κ. Ζάννος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να ενσωματωθεί άμεσα στο εθνικό μας δίκαιο η Οδηγία, καθώς και να αξιοποιηθούν τα εργαλεία που μας δίνει η διεθνής εμπειρία».

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Διευθυντή του ΟΣΔΕΛ στην εφημερίδα «Χανιώτικα νέα».

(Ιούλιος 2022)