ΟΣΔΕΛ

Η Αγγελική Δαρλάση και η Κέλλυ Ματαθία-Κόβο υποψήφιες για το Hans Christian Andersen Award 2024

URL: https://www.osdel.gr/el/news/3900-η-αγγελική-δαρλάση-και-η-κέλλυ-ματαθία-κόβο-υποψήφιες-για-το-hans-christian-andersen-award-2024

Το βραβείο Hans Christian Andersen Award (HCAA) είναι βραβείο παιδικής λογοτεχνίας που απονέμεται ανά διετία από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) σε έναν συγγραφέα και έναν εικονογράφο των οποίων το συνολικό έργο αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην Παιδική Λογοτεχνία. Το βραβείο Andersen, ένα χρυσό μετάλλιο, είναι η ανώτερη διεθνής αναγνώριση για δημιουργούς παιδικών βιβλίων για αυτό και ονομάζεται «μικρό Νόμπελ».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, μοναδικού φορέα στην Ελλάδα που έχει δικαίωμα πρότασης ελλήνων δημιουργών για τα βραβεία αυτά, αποφάσισε να προτείνει ως υποψήφιες για το διεθνές βραβείο Hans Christian Andersen Award 2024 τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση και την εικονογράφο Κέλλυ Ματαθία-Κόβο.

Αποφάσισε επίσης να ανακηρύξει τις δυο υποψήφιες σε Πρέσβειρες για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία 2023-2024. Οι βραχείες λίστες των υποψηφίων θα ανακοινωθούν από την ΙΒΒΥ τον Ιανουάριο του 2024. Οι νικητές ή οι νικήτριες θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια τον Απρίλιο του 2024 και η απονομή θα πραγματοποιηθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΒΒΥ στην Τεργέστη.

(Νοέμβριος 2022)