ΟΣΔΕΛ

H Ελλάδα θα είναι η πρώτη «Τιμώμενη Αγορά» της διοργάνωσης BolognaBookPlus

URL: https://www.osdel.gr/el/news/4006-h-ελλάδα-θα-είναι-η-πρώτη-τιμώμενη-αγορά-της-διοργάνωσης-bolognabookplus

H Ελ­λά­δα θα εί­ναι η πρώ­τη «Τι­μώ­με­νη Αγο­ρά» της BolognaBookPlus (BBPlus). Η εν λό­γω διορ­γά­νω­ση, η οποία ξε­κί­νη­σε το 2020, ως πρω­το­βου­λία τη BCBF/BolognaFiere, και της Ένω­σης Ιτα­λών Εκ­δο­τών (AIE), λει­τουρ­γεί ως προ­έ­κτα­ση της Έκ­θε­σης Παι­δι­κού Βι­βλί­ου της Μπο­λό­νια (BCBF). Εφέ­τος θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 6 έως 9 Μαρ­τί­ου, εγκαινιάζοντας με την Ελλάδα τον θεσμό της «Τιμώμενης Αγοράς».

Το πρόγραμμα της BBPlus περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων, δημόσιες συζητήσεις, σεμινάρια, επαγγελματικές συναντήσεις και προβολές. Στην ελληνική αποστολή θα συμμετάσχουν εκδότες και βιβλιοπώλες καθώς επίσης και συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές. Μεταξύ αυτών οι: Δημήτρης Αναστασίου, Αγγελική Δαρλάση, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Στέργια Κάββαλου, Πέτρος Μάρκαρης, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Χρήστος Οικονόμου, Soloúp, Φωτεινή Στεφανίδη, Δημήτρης Σωτάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ούρσουλα Φωσκόλου.

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, ημέρα έναρξης της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η ιταλική και η ελληνική αγορά βιβλίου, στοιχεία και αριθμοί». Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος, ο Bruno Giancarli, AIE Τμήμα Ερευνών και η δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Λαμπρινή Κουζέλη.

Παράλληλα με την Έκθεση Βιβλίου, η Cineteca Bologna διοργανώνει από τις 5 έως τις 10 Μαρτίου αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο με τίτλο «Ελληνικός κινηματογράφος: Μεταξύ μύθου και πραγματικότητας». Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έργα των: Θόδωρου Αγγελόπουλου, Παντελή Βούλγαρη, Κώστα Γαβρά, Μιχάλη Κακογιάννη, Γιώργου Λάνθιμου.

Την οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει το Υπουρ­γείο Πο­λι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού σε συ­νερ­γα­σία με το Ελ­λη­νι­κό Ίδρυ­μα Πο­λι­τι­σμού.

(Φεβρουάριος 2023)