ΟΣΔΕΛ

Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με: Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το 2023

URL: https://www.osdel.gr/el/news/4032-είμαι-ένα-βιβλίο-διάβασέ-με-απονεμήθηκαν-τα-βραβεία-του-κύκλου-ελληνικού-παιδικού-βιβλίου-για-το-2023

«Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με» ακούστηκε δυνατά σε όλον τον κόσμο μέσα από το μήνυμα που έγραψε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και την αφίσα που φιλοτέχνησε η εικαστικός Φωτεινή Στεφανίδη, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2023, ύστερα από ανάθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και οι δύο δημιουργοί εργάστηκαν εθελοντικά, ώστε το υλικό του εορτασμού, που τυπώθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την αιγίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, να φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της προσβασιμότητας όλων στα αγαθά του πολιτισμού, το Ελληνικό Τμήμα τύπωσε και διένειμε το υλικό του εορτασμού στη γραφή Braille, ενώ το μήνυμα μεταγράφηκε στην ελληνική νοηματική γλώσσα από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών και τη διερμηνέα Ανδριανή Γαλάνη.

Στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:

Ακολουθούν αναλυτικά, τα βραβεία για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε φυσικά πρόσωπα και φορείς και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση βιβλίων έκδοσης 2022 ανά κατηγορία:

Ειδικές διακρίσεις

Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» απονέμεται στην Αθηνά Μπίνιου για τη συνολική της προσφορά στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Το βραβείο, που φέρει το όνομα της σημαντικής ελληνίδας λογοτέχνιδας, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση που θεσπίστηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα τα οποία διακρίνονται για τη συνολική τους προσφορά στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.

Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

Βραβεία σε δημιουργούς

Το σκεπτικό βράβευσης των δημιουργών που διακρίθηκαν για όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (greekibby.gr) τις επόμενες ημέρες.

Την Κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι:

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τους δημιουργούς και τα βιβλία τους στη βιβλιογραφική βάση οσδέλnet.

(Μάρτιος 2023)