ΟΣΔΕΛ

Βιβλιογεωγραφία: Η πρώτη συστηματική χαρτογράφηση των εκδηλώσεων για το βιβλίο σε όλη την Ελλάδα

URL: https://www.osdel.gr/el/news/4039-βιβλιογεωγραφία-η-πρώτη-συστηματική-χαρτογράφηση-των-εκδηλώσεων-για-το-βιβλίο-σε-όλη-την-ελλάδα

H ψηφιακή πλατφόρμα Βιβλιογεωγραφία (BookGeography) αποτελεί την πρώτη συστηματική χαρτογράφηση κάθε είδους εκδηλώσεων για το βιβλίο που πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.

Σκοπεύει στην έγκαιρη ενημέρωση του κοινού, στη μελέτη και καταγραφή των εκδηλώσεων βιβλίου, στη διασύνδεση δημιουργών, φορέων και επαγγελματιών από τον χώρο του βιβλίου, καθώς επίσης στην ανάδειξη των πολλαπλών ρόλων του βιβλίου και στην υποστήριξη της φιλαναγνωσίας με τα εργαλεία του ψηφιακού πολιτισμού. Επίσης, ένα ευρύτερο κοινό, εντός και εκτός Ελλάδας, θα αποκτήσει άμεση και σύγχρονη εποπτεία της λογοτεχνικής δραστηριότητας στη χώρα.

Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου (ΕΙΒ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το ΕΙΒ ιδρύθηκε το 2019 από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ με στόχο να αποτελέσει έναν επιστημονικό και έγκυρο φορέα παραγωγής πρωτογενούς έρευνας, μελέτης και ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης. Ενδιαφέρεται για την παραγωγή του βιβλίου ως χρηστικού αντικειμένου και ως έργου τέχνης, για την οικονομική του λειτουργία και τους όρους δημιουργίας του σε όλα τα στάδια της αλυσίδας του βιβλίου, όπως και για τη μελέτη και την προώθηση της φιλαναγνωσίας στην Ελλάδα.

Επιστημονική υπεύθυνη είναι η Άννα Καρακατσούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ, ενώ την ομάδα εργασίας απαρτίζουν οι: Δανάη Σιώζιου, Παυλίνα Μάρβιν, Μαριάννα Δεβετζή, Σοφία Ανδρεαδάκη, Ιφιγένεια Παπούλη, Νίκος Αντωνίου.

H ψηφιακή πλατφόρμα Βιβλιογεωγραφία αναμένει τις εκδηλώσεις βιβλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση bookgeog@gmail.com, με αναλυτικά στοιχεία για την ημέρα και την ώρα διεξαγωγής της εκδήλωσης, το περιεχόμενό της σε μορφή σύντομης περιγραφής, τον τίτλο της καθώς και τα ονόματα των συντελεστών/ομιλητών/συμμετεχόντων.

(Μάρτιος 2023)