ΟΣΔΕΛ

Η 19η ΔΕΒΘ τον Μάιο: Αμερικανική Λογοτεχνία, 600 έλληνες και ξένοι επαγγελματίες, 500 εκδηλώσεις, 1.200 ομιλητές

URL: https://www.osdel.gr/el/news/4061-η-19η-δεβθ-τον-μάιο-αμερικανική-λογοτεχνία-600-έλληνες-και-ξένοι-επαγγελματίες-500-εκδηλώσεις-1-200-ομιλητές

Η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), επιστρέφει εφέτος στις κανονικές ημερομηνίες του Μαΐου, διευρύνοντας τις συμμετοχές, το πρόγραμμα, τους χώρους και τις συνεργασίες της με την ελληνική και τη διεθνή αγορά του βιβλίου και με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία. Από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023 η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει, σε 4 κτίρια και 14 αίθουσες των εγκαταστάσεων της Helexpo (12,13, 14, 15), περισσότερους από 600 έλληνες και ξένους επαγγελματίες του βιβλίου και σχεδόν 500 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.200 ομιλητών.

Ο ΟΣΔΕΛ θα συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή διοργάνωση με περίπτερο καθώς και με πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες του βιβλίου όσο και στις αναγνώστριες και στους αναγνώστες. Με τη συμμετοχή του στη ΔΕΒΘ ο Οργανισμός στοχεύει στην ενημέρωση των δημιουργών, των εκδοτών και των αναγνωστών για τα θέματα που αφορούν τη συλλογική διαχείριση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ΔΕΒΘ εφέτος τιμά την Αμερικανική Λογοτεχνία, με στόχο να αναδείξει τις σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και την αγορά βιβλίου των ΗΠΑ, μέσα από προσκλήσεις συγγραφέων, εκδοτικών οίκων και προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων. Στο Αμερικανικό Περίπτερο συμμετέχουν 22 σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων: Abrams Books Publishing Company, Insight Editions, Macmillan Publishers, MoMa Publications, Penguin Random House, The Quarto Group, Yale University Press, Harvard University Press, κ.ά.

Την οργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου και του προγράμματος έχει αναλάβει το Ελληνο–Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του. Ενώ, την πρόσκληση και εκπροσώπηση των αμερικανών εκδοτών έχει αναλάβει η εταιρεία “American Collective Stand”. Στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν τρεις λογοτεχνικοί πράκτορες από ΗΠΑ συμμετέχοντας στο 1ο Πρόγραμμα Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου (Thessaloniki BookFair Fellowship program) που εγκαινιάζει φέτος η ΔΕΒΘ, με 20 εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες από 16 χώρες.

Επιπλέον, το ελληνικό κοινό θα συναντήσει στις αίθουσες της ΔΕΒΘ σημαντικούς αμερικανούς συγγραφείς που θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων οι: James Wood (Αντίποδες), Claire Messud (Gutenberg), Richard Jackson (Βιβλιοπωλείον της Εστίας), καθώς και οι συγγραφείς: Nell Zink, Saskia Vogel, Meg Rosoff, και Ismini Lamb προσκεκλημένοι του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Με επτά συγγραφείς μεταξύ των οποίων 2 βραβεία Γκονκούρ συμμετέχει η Γαλλία. Πιο συγκεκριμένα το ελληνικό κοινό θα συναντήσει σημαντικούς γάλλους συγγραφείς που έχει προσκαλέσει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας: τον πολυβραβευμένο γάλλο συγγραφέα, αϊτινής καταγωγής και φιναλίστ του σημαντικού βραβείου Γκονκούρ 2022 Makenzy Orcel, τον Mohamed Mbougar Sarr από τη Σενεγάλη, νικητή του Γκονκούρ 2021 καθώς και τους Christel Espié, Murielle Szac, Christophe Cazenove, Bruno Doucey, François Thomazeau.

Η ΔΕΒΘ συνεργάζεται με το European Union Prize for Literature (EUPL) και προσκαλεί βραβευμένους συγγραφείς από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της ανάδειξης τόσο των ευρωπαίων δημιουργών όσο και του ρόλου του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού θεσμού στην ενθάρρυνση και διεύρυνση των μεταφραστικών ανταλλαγών.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι συγγραφείς: Jan Carson (Ιρλανδία), Lana Bastašić (Βοσνία), Ioanna Parvulescu (Ρουμανία) και Τάκης Καμπύλης, Νίκος Χρυσός, Κάλλια Παπαδάκη, Μάκης Τσίτας από Ελλάδα. Τα πάνελ θα συντονίσει η Anne Bergman, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών (FEP) φορέα διοργάνωσης του EUPL.

Η παρουσία του πολυμεταφρασμένου, πολυβραβευμένου και υποψήφιου για το βραβείο Booker 2023 Georgi Gospodinov, καλεσμένου από τον έλληνα εκδότη του (Ίκαρος), πλαισιώνει τη δυναμική επιστροφή της Βουλγαρίας στην ΔΕΒΘ μετά από αρκετά χρόνια απουσίας. Η Βουλγαρία συμμετέχει με περίπτερο που οργανώνει ο Σύνδεσμός Εκδοτών Βουλγαρίας με την παρουσία εκπροσώπων του που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα επαγγελματικών συναντήσεων καθώς και του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Βουλγαρίας Svetlozar Zhelev.

Από τα γειτονικά Βαλκάνια συμμετέχουν επίσης οι συγγραφείς: Rumena Bužarovska (Βόρεια Μακεδονία), Lana Bastašić (Βοσνία), Ylljet Alicka (Αλβανία).

Ο πολυφωνικός χαρακτήρας της εφετινής διοργάνωσης εμπλουτίζεται με την παρουσία συγγραφέων, μεταφραστών και επαγγελματιών του βιβλίου από 40 περίπου χώρες, δημιουργώντας μια πλατφόρμα συνάντησης, δικτύωσης και διαλόγου χωρίς σύνορα.

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης προσκαλεί τη συγγραφέα Emine Sevgi Özdamar με αφορμή το βιβλίο της «Ένας χώρος οριοθετημένος από σκιές», το οποίο αποτελεί έναν πολυφωνικό ύμνο στην Ευρώπη καθώς και τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Jurgen Banscherus, με αφορμή τη δημοφιλή σειρά βιβλίων του «Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ».

Η Πρεσβεία του Ισραήλ σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη καλούν τη διακεκριμένη ισραηλινή Ayelet Gundar-Goshen συγγραφέα για το βιβλίο «Η ψεύτρα και η πόλη» που πραγματεύεται το #metoo από την ανάποδη.

Ακόμη, οι επισκέπτες της ΔΕΒΘ θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τον διακεκριμένο ισπανό συγγραφέα Manuel Vilas, προσκεκλημένο του Ινστιτούτου Θερβάντες και των εκδόσεων Ίκαρος, καθώς και τον Βάσκο συγγραφέα Patxi Zubizarreta, προσκεκλημένο του Ινστιτούτου Βασκικής Γλώσσας και Κουλτούρας (Etxepare Euska lInstitutua). Ενώ από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας θα ταξιδέψει στη ΔΕΒΘ ο παλαιστινιο-ισλανδός συγγραφέας Mazen Maarouf για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τo πολυμεταφρασμένο βιβλίο του “Militant Jokes” που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Χαραμάδα. Συγγραφέας, μεταφραστής, δημοσιογράφος και ποιητής, ο Maarouf είναι κάτοχος σημαντικών βραβείων της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, με κορυφαία στιγμή της πορείας του, ως τώρα, την υποψηφιότητα για το Man Booker International Prize 2019.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.

Χορηγός επικοινωνίας της 19ης ΔΕΒΘ για την προβολή της στα διεθνή ΜΜΕ έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

(Απρίλιος 2023)