ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ συμμετέχει στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

URL: https://www.osdel.gr/el/news/4073-ο-οσδελ-συμμετέχει-στη-19η-διεθνή-έκθεση-βιβλίου-της-θεσσαλονίκης

Από τις 4 έως τις 7 Μα­ΐ­ου ο κόσμος του βιβλίου, συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφοι, εκδότες και αναγνώστες, δίνει ραντεβού στη Θεσσαλονίκη. Η 19η Διε­θνής Έκ­θε­ση Βι­βλί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΔΕΒΘ) πρόκειται να φι­λο­ξε­νή­σει πε­ρισ­σό­τε­ρους από 600 έλ­λη­νες και ξέ­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες του βι­βλί­ου και σχε­δόν 500 εκ­δη­λώ­σεις με τη συμ­με­το­χή του­λά­χι­στον 1.200 ομι­λη­τών, σε 4 κτί­ρια και 14 αί­θου­σες των εγκα­τα­στά­σε­ων της Helexpo.

Ο ΟΣ­ΔΕΛ θα συμ­με­τά­σχει στη με­γά­λη αυ­τή διορ­γά­νω­ση με πε­ρί­πτε­ρο (ΠΕ 15-stand 11C) κα­θώς και με πρό­γραμ­μα εκ­δη­λώ­σε­ων που θα απευ­θύ­νε­ται τό­σο στους επαγ­γελ­μα­τί­ες του βι­βλί­ου όσο και στις ανα­γνώ­στριες και στους ανα­γνώ­στες. Με τη συμ­με­το­χή του στη ΔΕΒΘ ο Ορ­γα­νι­σμός στο­χεύ­ει στην ενη­μέ­ρω­ση των δη­μιουρ­γών, των εκ­δο­τών και των ανα­γνω­στών για τα θέ­μα­τα που αφο­ρούν τη συλ­λο­γι­κή δια­χεί­ρι­ση και την προ­στα­σία των πνευ­μα­τι­κών δι­καιω­μά­των.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Μαΐου, (17:00-18:00, περίπτερο 15, αίθουσα ΕΙΠ), θα πραγματοποιηθεί η «Παρουσίαση των στοιχείων της βιβλιοπαραγωγής 2009-2022». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Αντώνης Καρατζάς, εκδότης, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΔΕΛ. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι: Τιτίκα Δημητρούλια, καθηγήτρια, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κριτικός λογοτεχνίας, Παναγιώτης Κάπος, διδάκτορας Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, εκδότης, ερευνητής. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίου Λαμπρινή Κουζέλη.

Το Σάββατο 6 Μαΐου, (11:00-12:00, περίπτερο 15, αίθουσα Ν. Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ), θα γίνει η «Παρουσίαση της βιβλιογραφικής βάσης οσδέλnet». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος. Τη βιβλιογραφική βάση καθώς και τη νέα αναβαθμισμένη CMS για εκδότες -η οποία τίθεται σε εφαρμογή στις 15 Μαΐου- θα παρουσιάσουν οι: Σπύρος Ζαχαράκης, υπεύθυνος μηχανογράφησης ΟΣΔΕΛ, Μιρέλλα Μπατζιανιά, υπεύθυνη οσδέλnet. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Αλισάνογλου, εκδότης, εκδόσεις-βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν και ποιητής, ο Νίκος Αργύρης, εκδότης, Εκδόσεις Ίκαρος και η Βασιλική Κάργα, βιβλιοθηκονόμος στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς θα μεταφέρουν την εμπειρία τους από τη χρήση της βάσης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος εκδόσεων, eAnagnostis.gr/Thinking.

Ο ΟΣΔΕΛ θα συμμετάσχει και στο 1ο Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα. Την Πέμπτη 4 Μαΐου, (15:00-18:00, περίπτερο 13, αίθουσα Διάλογος), στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η ελληνική αγορά του βιβλίου». Ο διευθυντής του Οργανισμού Γιωργανδρέας Ζάννος θα συμμετάσχει με ομιλία, η οποία ως θέμα θα έχει «Η ελληνική αγορά του βιβλίου: Δεδομένα και στοιχεία». Στην ίδια εκδήλωση θα συμμετάσχουν με θέμα «Ψηφιοποίηση και καινοτομίες στον ελληνικό εκδοτικό τομέα» οι: Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων, eAnagnostis.gr/Thinking, Γιώργος Πούτος, γενικός διευθυντής JukeBooks. Θα ακολουθήσει συζήτηση με έλληνες και ξένους εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες, την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος Λαμπρινή Κουζέλη.

Επίσης, το Σάββατο 6 Μαΐου, 12:00-14:00, ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ θα συμμετάσχει στο στρογγυλό τραπέζι που διοργανώνει διαδικτυακά το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και το ΠΕΤ Βορείου Ελλάδος με θέμα «Ψηφιακός δανεισμός: Τάσεις, μοντέλα και βιωσιμότητα».

Ο ΟΣΔΕΛ είναι χορηγός και του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει ο ΣΕΒΑ (Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθήνας), στο πλαίσιο της δράσης του Συλλόγου «Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με ένα βιβλίο». Η στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Εξερευνώντας τις προκλήσεις του νέου τοπίου της ποικιλομορφίας στον χώρο των εκδόσεων», θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Μαΐου (περίπτερο 13, αίθουσα Διάλογος), με τη συμμετοχή ξένων εκδοτών και επαγγελματιών του βιβλίου: Anne Bergman, διευθύντρια της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), Kristina Kramer, αναπληρώτρια διευθύντρια του Συλλόγου Γερμανών Εκδοτών & Βιβλιοπωλών, Svetlozar Zhelev, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Βουλγαρίας (NΒC), Δρ Michiel Kolman, αντιπρόεδρος Elsevier, πρόεδρος της Επιτροπής Inclusive Publishing & Literacy του Διεθνούς Συλλόγου Εκδοτών (IPA), Eda Ghemi, αν. καθηγήτρια και πρόεδρος του Νομικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Τιράνων, επιστημονική συνεργάτιδα του EΛΙΑΜΕΠ, Jeremy Neate, υπεύθυνος έρευνας και διεθνούς ανάπτυξης Nielsen BookData, ιδρυτής του BookScan, Δρ Hazel Kenyon, διευθύντρια Έρευνας Βιβλίου NielsenIQ, Rachel Martin, Global Director Sustainability, Elsevier. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν οι: Νίκος Αργύρης, εκδότης, πρόεδρος ΕΝΕΛΒΙ, Πόλα Καπόλα, εκδότρια, αντιπρόεδρος ΣΕΒΑ, Μαριλένα Καραμολέγκου, εκδότρια, μέλος ΔΣ ΣΕΒΑ, Γιάννης Κρανιάς, εκδότης, αντιπρόεδρος ΠΟΕΒ, Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, βιβλιοπώλης, Φαίδων Κυδωνιάτης, εκδότης, πρόεδρος ΣΕΒΑ, Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικός, πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ, Γιώργος Πασχαλίδης, εκδότης, μέλος ΔΣ ΣΕΕΒΙ, Άννη Ραγιά, εκδότρια, μέλος ΔΣ ΣΕΒΑ, Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης, γενικός γραμματέας ΣΕΒΑ, Χριστιάνα Χριστοπούλου, εκδότρια.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εφέ­τος τι­μά την Αμε­ρι­κα­νι­κή Λο­γο­τε­χνία. Την ορ­γά­νω­ση του Αμε­ρι­κα­νι­κού Πε­ρι­πτέ­ρου και του προ­γράμ­μα­τος έχει ανα­λά­βει το Ελ­λη­νο-Aμε­ρι­κα­νι­κό Εμπο­ρι­κό Επι­με­λη­τή­ριο σε συ­νερ­γα­σία με την Επι­τρο­πή Πο­λι­τι­σμού του. Η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ-HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.

(Απρίλιος 2023)