ΟΣΔΕΛ

Δικαστική νίκη αμερικανικών εκδοτικών οίκων κατά του Internet Archive

URL: https://www.osdel.gr/el/news/4077-δικαστική-νίκη-αμερικανικών-εκδοτικών-οίκων-κατά-του-internet-archive

Στις 24 Μαρτίου, το Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, έκανε δεκτή την αγωγή των εκδοτικών ομίλων Hachette Book Group, HarperCollins, John Wiley & Sons και Penguin Random House και απέρριψε το αίτημα της ψηφιακής δανειστικής βιβλιοθήκης Internet Archive. Με άλλα λόγια, το δικαστήριο επιβεβαίωσε τη θέση των εκδοτών ότι τα αποκλειστικά δικαιώματά τους είχαν παραβιαστεί και απέρριψε την υπερασπιστική γραμμή της αντίδικης πλευράς περί «θεμιτής χρήσης».

Ο José Borghino, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (International Publishers Association-IPA), δήλωσε: Δεδομένης της τεράστιας σημασίας αυτής της υπόθεσης για την παγκόσμια εκδοτική βιομηχανία, η IPA αισθάνεται ενθαρρυμένη από την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου. Η σταθερή υποστήριξη των βασικών αρχών των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ιδιαίτερα παρήγορη. Η IPA επιβεβαίωσε τη στήριξη στις αρχές αυτές στο υπερασπιστικό υπόμνημα που κατέθεσε στο Δικαστήριο, καταθέτοντας συγχρόνως και τις ανησυχίες της σχετικά με τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διατήρηση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο.

Η Maria A. Pallante, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών (Association of American Publishers), δήλωσε: Η εκδοτική κοινότητα είναι ευγνώμων στο Δικαστήριο για την εφαρμογή του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και για τον σεβασμό του δεδικασμένου. Απορρίπτοντας επιχειρήματα που θα εξωθούσαν την εύλογη χρήση σε παράλογα όρια, το Δικαστήριο υπογράμμισε την προσφορά των συγγραφέων, των εκδοτών και των δημιουργικών αγορών στην παγκόσμια κοινωνία. Χαιρετίζοντας τη γνωμοδότηση, ευχαριστούμε επίσης τις χιλιάδες δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα που εξυπηρετούν καθημερινά τις κοινότητές τους μέσω νόμιμων αδειών χρήσης ηλεκτρονικών βιβλίων. Ελπίζουμε ότι η εν λόγω απόφαση θα αποδειχθεί διδακτική για τον εναγόμενο και για οποιονδήποτε άλλον θεωρεί τον νόμο εμπόδιο στα συμφέροντά του.

Οι εταιρίες-μέλη της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών είχαν καταθέσει αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων κατά του Internet Archive την 1η Ιουνίου 2020.

Οι εκδότες επικαλέστηκαν το δεδικασμένο κατά της μη εξουσιοδοτημένης αντιγραφής και δημόσιας διανομής, ιδίως όταν πρόκειται για τη μετάδοση ολόκληρων έργων σε όλο τον κόσμο χωρίς άδεια, που ανταγωνίζονται ευθέως τις καθιερωμένες αγορές.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο καθώς πρόκειται για τον βιοπορισμό των δημιουργών αλλά και για το θεσμοθετημένο πλαίσιο που καθιστά τη δημιουργία έργων λόγου εφικτή.

Πηγή: IPA

(Απρίλιος 2023)