Οκτώ διακεκριμένες αμερικανικές εφημερίδες που ανήκουν στον επενδυτικό γίγαντα Alden Global Capital μηνύουν την OpenAI και τη Microsoft για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό δικαστικό μέγαρο της Νέας Υόρκης.
Η αγωγή κατατίθεται εκ μέρους ορισμένων από τις πιο γνωστές περιφερειακές ημερήσιες εφημερίδες του χαρτοφυλακίου της Alden: New York Daily News, Chicago Tribune, Orlando Sentinel, South Florida Sun Sentinel, San Jose Mercury News, Denver Post, Orange County Register και St. Paul Pioneer Press.
Οι εφημερίδες κατηγορούν την OpenAI και τη Microsoft πως «άρπαξαν εκατομμύρια άρθρα, τα οποία προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, χωρίς άδεια και χωρίς πληρωμή» με στόχο να εκμεταλλευθούν εμπορικά τα δύο προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης , δηλαδή το ChatGPT της OpenAI και το Copilot της Microsoft.
Οι εφημερίδες ισχυρίζονται επίσης ότι η OpenAI και η Microsoft αφαίρεσαν εντελώς πληροφορίες που σχετίζονταν με τα πνευματικά δικαιώματα των άρθρων, όπως τα ονόματα και τους τίτλους των δημοσιογράφων.
Η συγκεκριμένη απόφαση των αμερικανικών εφημερίδων, να κινήσουν δηλαδή νομικές διαδικασίες συσπειρωμένοι εναντίον των κολοσσών τεχνολογίας, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός από τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ έπεται χρονικά έρχεται μετά από μια παρόμοια υπόθεση μεταξύ των New York Times και των δύο εταιρειών.
Σημειώνεται πως μέχρι τώρα, οι New York Times ήταν η μόνη μεγάλη εφημερίδα που είχε κινηθεί νομικά εναντίον εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Η OpenAI έχει ήδη αμφισβητήσει τις καταγγελίες των Times αναφορικά με παράθεση αυτολεξεί ρεπορτάζ χωρίς άδεια, απαντώντας πως αυτό ήταν «ένα σπάνιο σφάλμα που προσπαθούμε να μηδενίσουμε».
Αντιθέτως πολλοί άλλοι εκδοτικοί οίκοι που εκδίδουν εφημερίδες και περιοδικά , συμπεριλαμβανομένων των Financial Times, του Associated Press και της γερμανικής Axel Springer, έχουν επιλέξει να συνάψουν αμειβόμενες συμφωνίες με εταιρείες AI έναντι εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, υπονομεύοντας το αίτημα των Times για αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Microsoft απέρριψε αίτημα για σχολιασμό, ενώ το αμερικανικό ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης Open AI, έχει αρνηθεί να σχολιάσει σε άλλα αμερικάνικα ΜΜΕ, όπως το Axios.
Οι εφημερίδες που ανακοίνωσαν πως κινούνται νομικά εναντίον της Microsoft και της OpenAI εκπροσωπούνται από την “Rothwell, Figg, Ernst & Manbeck”, η οποία εκπροσωπεί και τους New York Times.
Και οι δύο αγωγές κατατέθηκαν στο ίδιο δικαστήριο με αποτέλεσμα αν τελικά επιλεγεί ο ίδιος δικαστής για να επιβλέψει τις υποθέσεις, να υπάρχει πιθανότητα οι δύο καταγγελίες να συμπτυχτούν σε μία.
Πηγή που γνωρίζει τις θυγατρικές της Alden όπου ανήκουν οι εφημερίδες, η MediaNews Group και η Tribune Publishing, δήλωσε ότι οι εφημερίδες επέλεξαν να μηνύσουν τις δύο εταιρείες αντί να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία. Υπενθυμίζεται πως οι Times επιχειρούσαν την επίτευξη συμφωνίας με την OpenAI και τη Microsoft, η οποία όμως οδήγησε σε μήνυσή, γεγονός που αιφνιδίασε την OpenAI.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν αποκλείεται η συμμετοχή περισσότερων από 60 ημερησίων εφημερίδων στη μηνυτήρια αναφορά.
Μεταξύ άλλων, η αγωγή περιλαμβάνει ισχυρισμούς για το εμπορικό σήμα, κατηγορώντας τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς πως προχώρησαν σε μη εξουσιοδοτημένη χρήση των εμπορικών σημάτων των εφημερίδων στις απαντήσεις από το ChatGPT και το Copilot προς τους χρήστες.
Οι εφημερίδες κατηγορούν επίσης τους δύο γίγαντες της τεχνητής νοημοσύνης για βλάβη της φήμης τους αναφορικά με τις «ψευδαισθήσεις» της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης καθώς και επινοημένες απαντήσεις στα ερωτήματα των χρηστών.
Ένα παράδειγμα που αναφέρουν οι μηνυτές είναι την απάντηση που έδωσε το ChatGPT σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα χρήστη, στο οποίο φαίνεται ψευδώς ότι η Denver Post δημοσίευσε έρευνα και ιατρικές παρατηρήσεις που επισημαίνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για το άσθμα.
Παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν σε απάντηση χρήστη προβάλλεται η εφημερίδα Chicago Tribune να συνιστά δήθεν μια ανακληθείσα ξαπλώστρα για μωρά, η χρήση της οποίας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε νεογέννητα.
Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές πως η έκβαση αυτών των αγωγών θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι ειδησεογραφικές εταιρείες αποζημιώνονται για το έργο τους στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Σημειώνεται άλλωστε πως τα έσοδα των ΜΜΕ βασίζονται από τις διαφημίσεις που προέρχονται από τα αποτελέσματα αναζήτησης εδώ και δύο δεκαετίες και τα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να εξαλείψουν μεγάλο μέρος αυτών των εισόδων.
Οι ειδησεογραφικές εταιρείες που βασίζονται στις ιστοσελίδες τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις εταιρείες ΤΝ που αποσπούν το περιεχόμενό τους και το χρησιμοποιούν δωρεάν για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους. Κι αυτό διότι τα περισσότερα από τα αρχεία τους είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, ενώ η δυνατότητα ανάγνωσης μόνο επί πληρωμή δεν εμποδίζει τις εταιρίες από το να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Προς το παρόν, όμως, πολλές ειδησεογραφικές εταιρείες επιλέγουν να συνάψουν συμφωνίες με εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Ένας λόγος είναι το μη ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για τους εκδότες μέσων ενημέρωσης, αλλά και η δυνατότητα πειραματισμού με εργαλεία ΤΝ.
Πηγή: axios.com
(Μάιος 2024)