Το Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια επιβεβαίωσε ότι μια μηχανή δεν μπορεί να θεωρηθεί δημιουργός και να κατέχει πνευματικά δικαιώματα, σύμφωνα με τον Νόμο περί Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ. Η απόφαση εκδόθηκε στην υπόθεση Thaler v. Perlmutter, όπου εξετάστηκε αν ένα έργο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταχωριστεί με πνευματικά δικαιώματα.
Το 2018, ο Steven Thaler υπέβαλε αίτηση για την καταχώριση του έργου “A Recent Entrance to Paradise”, δηλώνοντας ως δημιουργό την “Creativity Machine” και τον εαυτό του ως δικαιούχο μέσω μεταβίβασης ιδιοκτησίας. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων αρνήθηκε την καταχώριση, και ο Thaler έχασε τόσο την αρχική δίκη όσο και την έφεση.
Το δικαστήριο υπογράμμισε ότι ο νόμος βασίζεται στην ανθρώπινη δημιουργία και ότι η προστασία πνευματικών δικαιωμάτων αποσκοπεί στο δημόσιο συμφέρον του κοινού. Δεν εξέτασε το ενδεχόμενο ανθρώπινης συμβολής στην τεχνητή νοημοσύνη, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα αν ο/η δημιουργός ενός έργου με AI μπορεί να κατέχει δικαιώματα στα έργα του/της.
Το ζήτημα μπορεί να τεθεί ξανά στα δικαστήρια σε μία διαφορετική υπόθεση, την Allen v. Perlmutter. Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση στην υπόθεση Thaler v. Perlmutter ξεκαθαρίζει ότι μόνο οι άνθρωποι μπορούν να θεωρηθούν δημιουργοί με πνευματικά δικαιώματα.
Επισημαίνεται, ότι ακόμα δεν έχει κριθεί εάν τα έργα που παράγονται μέσω παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προστατεύονται ως έργα πνευματικής ιδιοκτησίας και σε που ανήκουν. Έχει υποστηριχθεί ότι θα πρέπει να είναι ελεύθερα δικαιωμάτων ή να ανήκουν σε εκείνον/η που κατευθύνει και δίνει τις οδηγίες (prompts) για τη δημιουργία των έργων ή ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί δικαίωμα εύλογης αμοιβής στους δημιουργούς των έργων με τα οποία έχει εκπαιδευτεί η σχετική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ