Με αφορμή την τιμητική πρόσκλησή στον διεθνώς αναγνωρισμένο Αλγερινό συγγραφέα, Boualem Sansal, στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ως δείγμα αναγνώρισης του τολμηρού του έργου, υπενθυμίζεται πως κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει σύλληψη, κράτηση ή φίμωση του λόγου του με τον οποιοδήποτε τρόπο, επειδή εκφράζει ειρηνικά τις απόψεις του.
Ο Boualem Sansal είναι γνωστός για τα αιχμηρά του μυθιστορήματα, που θίγουν την πολιτική καταπίεση, τον φανατισμό και τις κοινωνικές ανισότητες. Μιλάει για δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία.
Οι προσωπικές του απόψεις και ο τρόπος που εκφράζεται δημιουργικά αποτέλεσαν τον λόγο σύλληψής του από τις αλγερινές αρχές και την καταδίκη του σε πέντε χρόνια φυλάκισης. Ο ίδιος παραμένει φυλακισμένος στην Αλγερία για την κατηγορία της υπονόμευσης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων OHE. Εντούτοις, υπάρχουν κυβερνήσεις και όσοι ασκούν εξουσία που βρίσκουν πολλούς τρόπους για να την παρεμποδίσουν.
Ο Sansal πριν λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου στο Στρασβούργο, τιμήθηκε με το μετάλλιο της πόλης, ενώ παράλληλα έχει προσκληθεί ως επίτιμος προσκεκλημένος και σε άλλες σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, όπως στην Ανοιξιάτικη Έκθεση Βιβλίου στη Σόφια στις 26 Μαΐου αλλά και στην Έκθεση Βιβλίου της Πράγας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 18 Μαΐου. Έχει βραβευθεί με το μεγάλο βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας για τη Γαλλοφωνία το 2013 και το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος του ίδιου ιδρύματος για το βιβλίο του «2084, το τέλος του κόσμου» το 2015.