Στην πιο πρόσφατη συλλογική αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων κατά την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, μια ομάδα συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και ο Μάικ Χάκαμπι, πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ και πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο, στρέφεται νομικά κατά της εταιρείας ειδήσεων Bloomberg.
Οι ενάγοντες, Ντέιβιντ Κίναμαν, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Relevate Group (που κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα ενός από τα βιβλία του Κίναμαν), καθώς και οι συγγραφείς Τις Όξενραϊντερ, Λίζα Τερκέρστ και Τζον Μπλέιζ, μαζί με τον Χάκαμπι, είναι κυρίως δημιουργοί χριστιανικών βιβλίων μη μυθοπλασίας. Υποστηρίζουν ότι η εταιρεία μέσων ενημέρωσης παραβίασε τα πνευματικά τους δικαιώματα χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων Books3 για την εκπαίδευση του χρηματοοικονομικού γλωσσικού μοντέλου BloombergGPT, επιτρέποντας στην εταιρεία να αναπτύξει το μοντέλο της ταχύτερα, με καλύτερα παραγόμενα αποτελέσματα και χωρίς να καταβάλει αμοιβή για τη χρήση του πρωτογενούς υλικού.
Εκπρόσωπος του Bloomberg επιβεβαίωσε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ότι το Books3 χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση του αρχικού μοντέλου του BloombergGPT. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Bloomberg «δε θα συμπεριλάβει το σύνολο δεδομένων Books3 στις πηγές που θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση μελλοντικών εκδόσεων του BloombergGPT».
Φαίνεται η Bloomberg να παραδέχτηκε πως χρησιμοποιήθηκε η βάση δεδομένων Books3 για την εκπαίδευση της αρχικής έκδοσης του BloombergGPT, αλλά επίσης πως δεν σκοπεύει να το πράξει και μελλοντικά, γεγονός άνευ σημασίας, καθώς η εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων συνηθίζεται να είναι επαναληπτική, επηρεάζοντας και όλες τις μελλοντικές εξελίξεις τους.
Η Bloomberg υπέβαλε αίτημα απόρριψης της αγωγής, επικαλούμενο επιχείρημα περί της εύλογης χρήσης (fair use) και το γεγονός ότι οι ενάγοντες δεν κατονόμαζαν συγκεκριμένα τα βιβλία που χρησιμοποιήθηκαν.
H δικαστής Μάργκαρετ Μ. Γκάρνετ του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, απέρριψε το αίτημα της Bloomberg, κρίνοντας πως οι ισχυρισμοί περί χρήσης έργων από τη βάση Books3, χωρίς άδεια, είναι επαρκείς σε αυτό το στάδιο. Η υπόθεση προχώρησε στο στάδιο της ανταλλαγής αποδεικτικών στοιχείων, ενώ στην πορεία στα μέσα Δεκεμβρίου η δικαστής έδωσε παράταση μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2026 στην Bloomberg προκειμένου να απαντήσει στην αγωγή που της έχει επιδοθεί.
Η έκβαση της υπόθεσης αυτής αναμένεται να αποτελέσει σημαντική εξέλιξη στη συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τα πνευματικά δικαιώματα. Πηγή: publishersmarketplace.com