Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Αιτήματα του ΟΣΔΕΛ προς το ΥΠΠΟ

Ο ΟΣΔΕΛ έχει καταθέσει υπόμνημα στον ΟΠΙ και στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν τους Έλληνες συγγραφείς και εκδότες. Τα αιτήματα του ΟΣΔΕΛ είναι τα εξής:

α) Να διευκρινισθεί νομοθετικά ότι δεν νοείται ελεύθερη φωτοτυπική αναπαραγωγή μέρους βιβλίων για ιδιωτική χρήση στο πλαίσιο φωτοτυπικών καταστημάτων. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου τα φωτοτυπικά καταστήματα αδειοδοτούνται από οργανισμούς συγγραφέων και εκδοτών.

β) Να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τον θεσμό του δημόσιου δανεισμού, η οποία να θεσμοθετήσει τη διαδικασία και τον καθορισμό της εύλογης αμοιβής για τους συγγραφείς και εκδότες και επιπλέον να εντάξει και τις σχολικές και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες στην υποχρέωση καταβολής αμοιβής. Πρόκειται για μία ακόμα υποχρέωση που η χώρα μας δεν εκπληρώνει παρά την πρόβλεψή της με κοινοτική Οδηγία από το 1992.

γ) Να εκσυγχρονισθεί η νομοθεσία για τη διευκόλυνση των εντυποανάπηρων (άτομα που αδυνατούν να διαβάσουν) ώστε να επωφελούνται όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη χωρίς να προκαλείται κίνδυνος παράνομης διακίνησης των βιβλίων σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς αλλά και ευρύτερα.

δ) Μετά από διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα να θεσμοθετηθεί νομοθετικό πλαίσιο ώστε εκπαιδευτικοί οργανισμοί κάθε βαθμίδας να δύνανται να παρέχουν στους σπουδαστές τους νόμιμα ψηφιακή πρόσβαση σε συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό μετά από άδεια των δικαιούχων και με την υποχρέωση καταβολής εύλογης αμοιβής. Η χώρα μας είναι και σε αυτόν τον τομέα από τις μοναδικές εξαιρέσεις όπου σήμερα γίνεται ανεξέλεγκτη ψηφιακή χρήση βιβλίων και περιοδικών από πανεπιστήμια (π.χ. μέσω του e-class) χωρίς άδεια, χωρίς περιορισμούς και χωρίς αμοιβή των δικαιούχων συγγραφέων και εκδοτών, δηλαδή εντελώς παράνομα.

Ευελπιστούμε ότι η Υπουργός Πολιτισμού κ. Ζορμπά θα εξετάσει με προσοχή τα προβλήματα του κλάδου και θα αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυσή τους.

  Επιστροφή