Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Το πρόγραμμα Antipiracy του ΟΣΔΕΛ εντοπίζει παράνομα αναρτημένα αντίτυπα βιβλίων

Τα δύο τελευταία χρόνια ο ΟΣΔΕΛ, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, ερευνά συστηματικά και οργανωμένα την παράνομη διάθεση ηλεκτρονικών αντιτύπων ελληνικών βιβλίων στο διαδίκτυο και πρόσφατα ξεκίνησε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα καταπολέμησης της πειρατείας.

Συγκεκριμένα, ο ΟΣΔΕΛ επένδυσε στην ανάπτυξη ενός συστήματος αναζήτησης πειρατικών αντιτύπων, το οποίο βασίζεται στις πιο σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές του είδους και υποστηρίζεται από εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη με ενεργή δράση στην καταπολέμηση της πειρατείας.

Το σύστημα αυτό σαρώνει το διαδίκτυο καταγράφοντας και αναλύοντας τα δεδομένα των παράνομων αρχείων που εντοπίζει (ψηφιακών αντιτύπων βιβλίων). Κατόπιν, ταυτοποιεί αυτόματα τα ψηφιακά αντίγραφα ελληνικής βιβλιοπαραγωγής αντιπαραβάλλοντας τα δεδομένα που συλλέγει με τα καταχωρισμένα δεδομένα της Osdelnet.gr και για όποια αρχεία εντοπιστούν δημιουργεί καταγγελία απόσυρσης των αντιτύπων (DMCA: Digital Millennium Copyright Act) η οποία και αποστέλλεται, επίσης αυτόματα, στους διαχειριστές του παρανομούντος ιστότοπου.

Μέχρι και σήμερα, με τη χρήση του προγράμματος σε πιλοτική εφαρμογή, το αρμόδιο τμήμα του ΟΣΔΕΛ έχει επιτύχει τα ακόλουθα:

  • Εντοπισμός εκατομμυρίων ψηφιακών αντιγράφων βιβλίων.
  • Εντοπισμός παράνομων αντιγράφων Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής: 40.000.
  • Συνολικός αριθμός καταγγελιών DMCA: 4.165
  • Συνολικός αριθμός μεμονωμένων αποσύρσεων: 1.465
  • Συνολικός αριθμός ιστοτόπων που έχουν κλείσει σε συνέχεια ενεργειών του ΟΣΔΕΛ: 3 (τρεις)

Στις περιπτώσεις που οι ιστότοποι δεν ανταποκρίνονται στις καταγγελίες του ΟΣΔΕΛ, το αρμόδιο τμήμα του οργανισμού σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία συντάσσει καταγγελίες-αιτήσεις προς την Επιτροπή Διαδικτυακής Προσβολής Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) του ΟΠΙ με στόχο την ολοκληρωτική διακοπή πρόσβασης στον παράνομο ιστότοπο από τους πάροχους του ελληνικού διαδικτύου (otenet, forthnet, vodafone κ.λπ.). Ήδη, έχει κατατεθεί αίτημα για τον αποκλεισμό πρόσβασης του σημαντικότερου πειρατικού ιστοτόπου στον χώρο των επιστημονικών βιβλίων που λειτουργεί σε περισσότερες από εννέα διαφορετικές ιστοσελίδες (mirror sites).

Επιπλέον, για τις περιπτώσεις ελληνικών ιστοτόπων οι οποίοι αναρτούν παράνομα αντίτυπα τα οποία ταυτοποιούνται μετά από σύγκρισή στη βάση δεδομένων της Osdelnet.gr, ο οργανισμός προβαίνει μέσω της νομικής του υπηρεσίας σε μηνυτήριες αναφορές.

Ο ΟΣΔΕΛ στηρίζει την ανάπτυξη και την τελειοποίηση του πιλοτικού προγράμματος ενάντια στην πειρατεία επιδιώκοντας να προσφέρει ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης του προβλήματος αυτού το οποίο επί χρόνια απασχολεί τον χώρο του βιβλίου.

(NL: Απρίλιος 2019)

  Επιστροφή