Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα και ο περιφερειακός Τύπος στη νέα εποχή

Οι εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και οι απειλές και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν για τον περιφερειακό τύπο, υπό την παρούσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αναδείχθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020, με θέμα: «Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα και ο περιφερειακός Τύπος στη νέα εποχή - Σχέση κράτους και περιφερειακού τύπου, το σύγχρονο ευρωπαϊκό υπόδειγμα».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας Παναγιώτης Τσίρης, ενώ η Ευαγγελία Βαγενά, Διευθύντρια του ΟΠΙ, παρουσίασε την πορεία της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα στη εθνική έννομη τάξη.

Τον ΟΣΔΕΛ εκπροσώπησε ο διευθυντής του Οργανισμού Γιωργανδρέας Ζάννος, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα». Όπως επισήμανε ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ -με αναφορά και στην μελέτη-έρευνα για την αγορά του Τύπου, που δημοσίευσε η Αρχή Ανταγωνισμού της Αυστραλίας- ο περιφερειακός και επαρχιακός Τύπος πλήττεται ιδιαίτερα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των μεγάλων παρόχων του διαδικτύου. Η διαφημιστική αγορά συρρικνώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα τα ψηφιακά, αλλά και τα παραδοσιακά μέσα μαζικής επικοινωνίας να έχουν απωλέσει τη σημαντικότερη πηγή εσόδων τους. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες μονοπωλούν την αγορά της ενημέρωσης, χωρίς να καταβάλουν το αντίστοιχο τίμημα στους εκδότες Τύπου και κατ’ επέκταση στους δημοσιογράφους, για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους, ενώ η λογοκλοπή από παρασιτικές ιστοσελίδες έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο του νέου δικαιώματος των εκδοτών Τύπου για την ψηφιακή εκμετάλλευση, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα διεκδίκησης αμοιβής-εύλογου μεριδίου των εσόδων, που συγκεντρώνουν οι πάροχοι διαδικτύου.

Είναι γεγονός ότι ο περιφερειακός και επαρχιακός Τύπος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο. Η οικονομική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ήδη ο κλάδος, αλλά λειτουργώντας σαν επιταχυντής, επίσπευσε τις εξελίξεις, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες για τον Τύπο στη νέα, μετά Covid-19, ψηφιακή εποχή. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι αναγνώστες έχουν ανάγκη από αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση. Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα των εκδοτών Τύπου, θα συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

  Επιστροφή