Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Το Facebook, μετά από ενέργειες του ΟΣΔΕΛ, καταργεί ομάδα που διακινούσε παράνομα βιβλία

Πρόσφατα, εκδότες-μέλη του ΟΣΔΕΛ, ενημέρωσαν τον Οργανισμό για την περίπτωση ομάδας στο Facebook, που αριθμούσε περισσότερα από 850 μέλη, η οποία είχε αναρτήσει και διακινούσε στο διαδίκτυο ολόκληρα βιβλία σε μορφή PDF. Ο κατάλογος των βιβλίων ξεπερνούσε τους 1.400 ελληνικούς τίτλους, από περισσότερους εκδοτικούς οίκους. Παρόμοιες ομάδες έχουν εμφανιστεί πολλές φορές στο Facebook. Αυτού του είδους οι αναρτήσεις συνιστούν παράνομη πράξη, που προσβάλλει τα δικαιώματα δημιουργών και εκδοτών, θέτοντας σε κίνδυνο τον κλάδο του βιβλίου και βεβαίως επιφέρει νομικές κυρώσεις.

Ο ΟΣΔΕΛ, σύμφωνα με την αποστολή του, όταν εντοπίζει τέτοιες ενέργειες, προσφεύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα δημιουργών και εκδοτών και να επιβληθούν στους υπεύθυνους οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Οργανισμός κατ’ αρχάς ενημέρωσε τους διαχειριστές της πλατφόρμας Facebook, ζητώντας την κατάργηση της ομάδας. Το Facebook ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του ΟΣΔΕΛ και προχώρησε στην κατάργηση της ομάδας. Παράλληλα, ο Οργανισμός κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά.

Κάθε φορά που αναρτάται στο διαδίκτυο παράνομα ένα βιβλίο, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, βιβλιοπώλες και εκδότες δεν αμείβονται για την εργασία τους, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πωλήσεις, να συρρικνώνεται η παραγωγή και να απειλείται εν τέλει η επιβίωση του βιβλίου και των δημιουργών.

Αν αγαπάμε το βιβλίο, σεβόμαστε τον δημιουργό, προστατεύουμε τα δικαιώματά του.

(Οκτώβριος 2020)

  Επιστροφή