Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Για πρώτη φορά ειδικό σκέλος για το βιβλίο στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027»

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών Οργάνων, του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027» (Creative Europe 2021-2027). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που αποτελεί το πιο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη του πολιτιστικού τομέα, αυξήθηκε σημαντικά, από 1,4 δις ευρώ, που ήταν μέχρι σήμερα, σε 2,4 δις, συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά και ειδικό σκέλος για το βιβλίο.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίστηκε ρητά, η αναγκαιότητα της υποστήριξης του βιβλίου, μέσω της ένταξης ενός ειδικού σκέλους, στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027», το οποίο θα συμβάλει στην υλοποίηση στοχευμένων δράσεων που θα προάγουν την ποικιλομορφία, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία του κλάδου. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε δράσεις που θα στοχεύουν στην προβολή της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, εντός και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, στη στήριξη των βιβλιοθηκών, στην επιμόρφωση των δημιουργών και των επαγγελματιών του χώρου, στη χρηματοδότηση των μεταφράσεων, καθώς και στην προσβασιμότητα των κειμένων σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι πόροι του προγράμματος χρησιμοποιούνται ήδη για διακρατικές ανταλλαγές ευρωπαίων καλλιτεχνών, καθώς και για τη μετάφραση λογοτεχνικών ή κινηματογραφικών έργων. Το πρόγραμμα υποστηρίζει επίσης τους θεσμούς «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», καθώς και μια σειρά από ευρωπαϊκά βραβεία για τον πολιτισμό.

Εξίσου ενθαρρυντικές είναι και οι εξελίξεις για τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες αναφορικά με το Πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» (Horizon Europe), το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με την εξασφάλιση προϋπολογισμού ύψους 2,3 δις ευρώ για τους κλάδους του πολιτισμού, της δημιουργικότητας και της κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. Συμφωνήθηκε επίσης η υλοποίηση του “European Cultural Heritage Cloud”, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, από όλη την Ευρώπη, να συνεργάζονται, στο πλαίσιο ενός κοινού ψηφιακού περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών (FEP), δια στόματος του προέδρου της Peter Kraus vom Cleff, χαιρέτισε με ενθουσιασμό τις εξελίξεις αυτές.

(Δεκέμβριος 2020)

  Επιστροφή