Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου και τις βραχείες λίστες των Βραβείων Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα

Το «Βραβείο Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων για το 2021 απονέμεται στον διακεκριμένο ελληνιστή και μεταφραστή Κρεσέντσιο Σαντζίλιο. Ο Κρεσέντσιο Σαντζίλιο γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε κλασικές και νομικές σπουδές και εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας. Εξέδωσε 39 βιβλία δοκιμίων και μεταφράσεων ελληνικής λογοτεχνίας στα ιταλικά και ιταλικής στα ελληνικά. Επίσης έχει στο ενεργητικό του περίπου 400 συνεργασίες με ιταλικά και ελληνικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, περιοδικά (μελέτες, μεταφράσεις και άρθρα).

Το εν λόγω βραβείο θεσπίστηκε στη μνήμη της Διδώς Σωτηρίου για την πολύπλευρη προσφορά της στα γράμματα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Η Διδώ Σωτηρίου, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, κατέγραψε με μοναδικό τρόπο τις μεγάλες ιστορικές περιπέτειες των Ελλήνων του 20ουαιώνα. Μαζί με τον ανιψιό της Νίκο Μπελογιάννη, δώρισαν στο Υπουργείο Πολιτισμού το ιστορικό διαμέρισμα της οδού Κοδριγκτώνος, στο οποίο εδρεύει και σήμερα η Εταιρεία Συγγραφέων, με τον όρο της αποκλειστικής χρήσης από την Εταιρεία. Το γλυπτό του βραβείου έχει φιλοτεχνηθεί από τον εκλιπόντα γλύπτη Θόδωρο (Θεόδωρο Παπαδημητρίου).

Η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε επίσης και τις βραχείες λίστες για τα βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών/ποιητριών και πεζογράφων. Οι αποφάσεις για τις βραχείες λίστες και τα εν λόγω βραβεία λαμβάνονται από κριτικές επιτροπές που ορίζει επί θητεία το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη», που θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας, απονέμεται κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια ή ποιητή. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους/τις συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιώργο Γώτη (πρόεδρο της Επιτροπής) και Αγγελική Σιδηρά. Η βραχεία λίστα περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδόσεις του 2020:

  • Σπύρος Γούλας: Τα περυσινά τους βάζουν για καλά, εκδόσεις Πόλις
  • Αρίστη Ζαϊμη: Στραβαίγκιν Κόσμος Πλανόδιος, εκδόσεις Μελάνι
  • Μαριλού Καλοκάση: Ο Θάνατος της Ημέρας, εκδόσεις ΑΩ
  • Ελένη Καρρά: Μετρό (ει) αυτή η λύπη, εκδόσεις Μελάνι
  • Έταμπελ Νιώπα: Στοιχεία, εκδόσεις Μελάνι
  • Ευαγγελία Τάτση: Ακακίες στη Σαβάνα, εκδόσεις Βακχικόν
  • Νικόλαος Απ. Τσιτσαράς: Διέξοδος Κινδύνου, εκδόσεις Ιωλκός

Το «Βραβείο Μένη Κουμανταρέα», που θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες πεζογραφικές φωνές της χώρας, απονέμεται κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο βραβείο. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους/τις συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη (πρόεδρο της Επιτροπής), Μαρία Φακίνου και Κώστα Χατζηαντωνίου. Η βραχεία λίστα περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδόσεις του 2020:

  • Μάνος Γεωργουδιός: Εκεί που αναφτεριάζει, εκδόσεις Σμίλη
  • Θεόδωρος Εσπίριτου: Το παιχνίδι της άγρας, εκδόσεις Κίχλη
  • Φοίβος Οικονομίδης: Βορράς, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
  • Λυδία Μαργαρώνη: Τοτέμ, εκδόσεις Ιωλκός
  • Γιάννης Μπαλαμπανίδης: Largo, εκδόσεις Πόλις
  • Σοφία Στεφανίδου: Το καθαριστήριο, εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Οι βραβευόμενες/βραβευόμενοι θα ανακοινωθούν την 1ηΔεκεμβρίου, στη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων της Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το κανάλι BLOD του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Στην ίδια εκδήλωση, εκ μέρους της Εταιρείας Συγγραφέων, ο πρόεδρός της Ιωσήφ Βεντούρας θα καλωσορίσει τα νέα μέλη. Η γενική γραμματέας Άννα Αφεντουλίδου θα παρουσιάσει το λογοτεχνικό ημερολόγιο για το 2022, με θέμα «1922-2022: εκατό χρόνια από την καταστροφή», ενώ για τον θεσμό των λογοτεχνικών ημερολογίων της Εταιρείας θα μιλήσει ο εμπνευστής τους και πρώην πρόεδρος Δημήτρης Καλοκύρης. Τον Κρεσέντσιο Σαντζίλιο θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Γιώργος Βέης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η αντιπρόεδρος Έλενα Χουζούρη.

(Οκτώβριος 2021)

  Επιστροφή