Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ χορηγός στο πρόγραμμα φιλαναναγνωσίας «Βιβλιοσκώληκες» του Δήμου Καλαμαριάς

Συνεχίζεται, για 4η χρονιά για τα δημοτικά και 2η χρονιά για τα γυμνάσια, το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Βιβλιοσκώληκες» των βιβλιοθηκών του Δήμου Καλαμαριάς. Στόχος του εγχειρήματος είναι η καλλιέργεια της σχέσης των παιδιών με το βιβλίο. Το πρόγραμμα των δημοτικών βιβλιοθηκών επιδιώκει να αναδείξει την απόλαυση της ανάγνωσης, να τροφοδοτήσει τη φαντασία των μαθητών, να καλλιεργήσει την κριτική σκέψη και την αισθητική τους αντίληψη. Επιπλέον, τα παιδιά αποκτούν την εμπειρία συμμετοχής σε μια πολιτιστική δραστηριότητα ευρείας κλίμακας.

Για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, που πραγματοποιείται σε σχολικό περιβάλλον, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν, ηλεκτρονικά λίστες με τις αναγνώσεις τους, τα σχόλια και τις εντυπώσεις τους μέσα από μια διαδικτυακή εφαρμογή. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει σχεδιαστεί από τον ΟΣΔΕΛ, στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του, και είναι ευγενική χορηγία προς τις βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς. Η εφαρμογή υποστηρίζεται από τη βάση βιβλιογραφικών δεδομένων οσδέλnet.

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό προφίλ αναγνώστη των μαθητών έχει και ο εκπαιδευτικός της τάξης ώστε να δημιουργηθεί μια διαδραστική σχέση ανάμεσα στα παιδιά, στη βιβλιοθήκη και στο σχολείο. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ατομικής συμμετοχής όσων παιδιών το επιθυμούν. Σε αυτήν την αναγνωστική παρέα δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός καθώς έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Την περσινή χρονιά, οι «Βιβλιοσκώληκες 2022» άγγιξαν τις 13.000 αναγνώσεις (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια), ενώ συμμετείχαν 33 σχολεία, 112 τάξεις, 684 παιδιά και 95 παιδιά ως ατομικοί αναγνώστες.

Όλες οι πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής, ο σύνδεσμος για την ηλεκτρονική εγγραφή και για την εφαρμογή καταχώρισης των βιβλίων, αλλά και η λίστα με τα προτεινόμενα βιβλία βρίσκονται αναρτημένα στην ηλεκτρονική σελίδα των βιβλιοθηκών του Δήμου Καλαμαριάς: https://lib.kalamaria.gr.

(Ιανουάριος 2023)

  Επιστροφή