Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ενσωμάτωση της οδηγίας 2017/1564 σχετικά με την προσβασιμότητα σε βιβλία για τα εντυπο-ανάπηρα άτομα

Ψηφίσθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2020, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2017/1564, σχετικά με την εξαίρεση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος των τυφλών και των εντυπο-ανάπηρων ατόμων.

Ο ΟΣΔΕΛ, τόσο κατά τη διαβούλευση, όσο και κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία εκπροσωπήθηκε από τους Γιάννη Κωνστανταρόπουλο, εκδότη-μέλος ΔΣ ΟΣΔΕΛ-πρόεδρο ΕΝΕΛΒΙ, Γιώργο Πασχαλίδη, εκδότη-μέλος ΟΣΔΕΛ-πρόεδρο ΣΕΕΒΙ και Γιώργο Καραζάνο, νομικό σύμβουλο ΟΣΔΕΛ, υποστήριξε ότι το πλέον κρίσιμο στοιχείο για να επιτευχθεί ο σκοπός του νόμου, δηλαδή η διευκόλυνση της προσβασιμότητας των εντυπο-ανάπηρων ατόμων σε βιβλία, είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των εκδοτών και των φορέων, που είναι αρμόδιοι για την παροχή υπηρεσιών προσβασιμότητας στα άτομα αυτά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ΟΣΔΕΛ ζήτησε να προβλεφθεί η θέσπιση από την Εθνική Βιβλιοθήκη προδιαγραφών και διαδικασιών, που θα διασφαλίζουν ότι τα βιβλία θα προορίζονται μόνο για εντυπο-ανάπηρα άτομα και όχι για τρίτους, καθώς επίσης και ότι θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή της παράνομης αναπαραγωγής και διάδοσης των ψηφιακών αντιγράφων των βιβλίων.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ανταποκρινόμενη στη σοβαρότητα του αιτήματος, έκανε δεκτή την προσθήκη διάταξης, σύμφωνα με την οποία ευθυγραμμίζονται τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει κάθε αρμόδιος φορέας, που ζητά από τους εκδότες βιβλία σε ψηφιακή μορφή, με τα μέτρα και τις κατευθυντήριες οδηγίες, που θα ορίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη έστω και με τη μορφή τεκμηρίου: «Τεκμαίρεται ότι οι αρμόδιοι φορείς πληρούν τις ανωτέρω απαιτήσεις εφόσον τηρούν τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες οδηγίες που συντάσσει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας κατά την περίπτωση ια΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν.3149/2003 (Α΄ 141).». Επίσης ο νέος νόμος προβλέπει αποζημίωση για τα συγγράμματα, χωρίς όμως να επεκτείνει την αποζημίωση και για τα λογοτεχνικά έργα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν στην πλειοψηφία τους τις θέσεις του ΟΔΣΕΛ.

Στην παρούσα φάση δεν υιοθετήθηκε η πρόταση του ΟΣΔΕΛ για πιστοποίηση των αρμόδιων φορέων, όπως προβλέπει η οδηγία. Ως αποτέλεσμα αυτού, οποιοσδήποτε φορέας θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες προσβασιμότητας στα εντυπο-ανάπηρα άτομα, χωρίς να διασφαλίζεται ότι διαθέτει την απαιτούμενη υποδομή και τεχνογνωσία. Στο σημείο αυτό, ο νόμος παρουσιάζει αντιφάσεις, καθώς αν και προβλέπει ότι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένοι ή αναγνωρισμένοι, δεν ορίζει ποιος και με ποια διαδικασία τους εξουσιοδοτεί ή τους αναγνωρίζει.

Στην πράξη θα κριθεί κατά πόσο ο νέος νόμος θα συμβάλει στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ εκδοτών και αρμόδιων φορέων, και κατ’ επέκταση στη διευκόλυνση της πρόσβασης εντυποανάπηρων ατόμων σε βιβλία. Κρίσιμη θα είναι και η συμβολή της Εθνικής Βιβλιοθήκης στον καθορισμό προτύπων και διαδικασιών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ τη συνεδρίαση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

  Επιστροφή