Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Οι συγγραφείς, οι μεταφραστές, οι εκδότες και ο ΟΣΔΕΛ συνάντησαν την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των φορέων του βιβλίου. Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε στο αίτημα συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών και του ΟΣΔΕΛ για να πραγματοποιηθεί συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στον κλάδο του βιβλίου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε εκτός από την Υπουργό και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Τους συγγραφείς εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας, τους εκδότες ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΛΕΛΒΙ) Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, τους μεταφραστές και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος. Με παρεμβάσεις τους συμμετείχαν οι: Γεράσιμος Ζώρας, πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΕΛ), Βασιλική Νίκα, πρόεδρος ΔΣ του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (GREEK ΙΒΒΥ) και Άννα Βασιλειάδη (Δαρδάλη), πρόεδρος ΔΣ της Γυναικείας Λογοτεχνική Συντροφιά.

Με την ιδιότητα του παρατηρητή ή της παρατηρήτριας συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη οι: Κωνσταντίνος Καρούσος, πρόεδρος ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ), Γιώργος Πασχαλίδης, πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ), Πόλα Καπόλα, πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), Νίκος Νίκας, πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), Φώτης Φωτόπουλος, πρόεδρος ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών (ΠΕΜ), Δήμητρα Σταφυλιά, πρόεδρος ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ), Γιώργος Καραζάνος, νομικός σύμβουλος ΟΣΔΕΛ, Φιόνα Ανδρικοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας & δημοσίων σχέσεων ΟΣΔΕΛ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν αναλυτικά τα αιτήματα που κλάδου, που περιλαμβάνονταν στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που συνυπέγραφαν οι παραπάνω φορείς, με ημερομηνία 5 Μαΐου 2020.

Η Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας εστίασαν στα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους του βιβλίου, ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Το Υπουργείο προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τα θέματα του δημόσιου δανεισμού και της προώθησης της μετάφρασης ελληνικών τίτλων στο εξωτερικό. Για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία και στις υπηρεσίες παραγωγής-εκτύπωσης, βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών. Σχετικά με το αίτημα για διευκρίνιση της μη υπαγωγής των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων σε εισφορές ΕΦΚΑ, όπως ανέφερε η Υπουργός, έχει ξεκινήσει η επικοινωνία, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης επίλυσης του θέματος του δημόσιου δανεισμού. Η διευθέτηση της διεθνούς αυτής υποχρέωσης της χώρας θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια για τους συγγραφείς, ειδικά των λογοτεχνικών έργων, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση της Εταιρείας για τον σχεδιασμό προγράμματος ενίσχυσης συγγραφής βιβλίων.

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΛΒΙ Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, εστίασε στην επιτακτική ανάγκη να διευθετηθεί το θέμα του εμπλουτισμού των βιβλιοθηκών, δημόσιων και δημοτικών, για τις οποίες αρμόδια είναι τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, αντιστοίχως.

Ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος, υπογράμμισε την ανάγκη να επισπευσθεί η ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/790 για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και κατά προτεραιότητα το δικαίωμα εκδοτών Τύπου. Όπως ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας, το θέμα βρίσκεται ήδη προς διαβούλευση στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Ο φορείς του βιβλίου είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν με την τεχνογνωσία και όλες τους τις δυνάμεις στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων για τη στήριξη του εκδοτικού χώρου και την προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων. Διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του κλάδου του βιβλίου, η χώρα μας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της επόμενης ημέρας για έγκυρη ενημέρωση, σύγχρονη εκπαίδευση και ουσιαστική ψυχαγωγία. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι το βιβλίο.

  Επιστροφή