Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ξεκίνησε η διαβούλευση για το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή εκπαίδευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 18 Ιουνίου την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, με στόχο να διασφαλιστεί ότι το νέο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση θα ενσωματώσει τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Το μαζικό κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, καθώς και η στροφή στην εξ αποστάσεως, ψηφιακή εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών σε μια μαζική, άνευ προηγουμένου κλίμακα, ήταν οι κύριες συνέπειες της πανδημίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Όπως δήλωσε η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, 100 εκ. μαθητές, δάσκαλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό, σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάστηκαν και στην πλειοψηφία τους στράφηκαν στην ψηφιακή εκπαίδευση για να ολοκληρώσουν την ακαδημαϊκή χρονιά. Για πολλούς απ’ αυτούς ήταν η πρώτη φορά που έκαναν αποκλειστική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών διδασκαλίας και εκμάθησης. Με τη διαβούλευση αυτή θέλουμε να κατανοήσουμε και μάθουμε από αυτή την εμπειρία.

Η δημόσια διαβούλευση επιδιώκει να συγκεντρώσει τις θέσεις των πολιτών, των ιδρυμάτων και των οργανισμών, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που επιθυμούν να μοιραστούν την εμπειρία τους από την πρωτοφανή αυτή κρίση, αλλά και το όραμά τους για την ψηφιακή εκπαίδευση στην Ευρώπη. Η διαβούλευση θα είναι ανοιχτή από τις 9 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2020. Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers), πρόκειται να συμμετάσχει στο διάλογο, καταθέτοντας τις απόψεις και τις προτάσεις της και προτρέπει τους εκδότες εκπαιδευτικών βιβλίων να συμμετάσχουν επίσης.

Καθώς στην Ελλάδα τα δημόσια πανεπιστήμια δεν έχουν ακόμα αξιοποιήσει τα μέσα που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία προχωρώντας σε συμβάσεις αδειοδότησης, δεν μπόρεσαν να διευκολύνουν την εξ αποστάσεως πρόσβαση των φοιτητριών και των φοιτητών σε περιεχόμενο, κατά την περίοδο που οι βιβλιοθήκες ήταν κλειστές. Αντιθέτως στην Κύπρο, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Νέαπολις Πάφου, πρόσφατα και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχουν ήδη προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών αδειοδότησης με τον ΟΣΔΕΛ.

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το νέο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση, καθώς και για τη δημόσια διαβούλευση.

  Επιστροφή