Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Πρόγραμμα κατάρτισης για μικρούς και μεσαίους εκδότες με έμφαση στην καινοτομία και την πολιτιστική πολυμορφία

Πέντε αναγνωρισμένοι οργανισμοί της βιομηχανίας του βιβλίου συμπράττουν και με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνουν δράση και προχωρούν στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης, μέσω της πρωτοβουλίας SIDT. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε μικρούς και μεσαίους εκδότες κι εστιάζουν στις νέες τάσεις που αναδύονται στον εκδοτικό κλάδο.

Το SIDT είναι μία κοινή πρωτοβουλία των σλοβένικων εκδόσεων Beletrina Academic Press, της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), του ισπανικού ιδρύματος Fundación Germán Sánchez Ruipérez, της Ένωσης Λιθουανών Εκδοτών (Lietuvos Leidėjų Asociacija) και της αυστριακής συμβουλευτικής εταιρίας Rüdiger Wischenbart Content and Consulting, που έχει τον ρόλο του συντονιστή του έργου.

Το SIDT (Sustaining and Innovating cultural Diversity in literary Translations) στοχεύει στη διατήρηση και την καινοτομία της πολιτιστικής πολυμορφίας στις λογοτεχνικές μεταφράσεις. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαγγελματικών επιμορφώσεων, που απευθύνονται σε μικρούς και μεσαίους ανεξάρτητους εκδότες, διανομείς και λιανοπωλητές σε όλη την Ευρώπη.

Οι επαγγελματίες αυτοί συχνά πρωτοστατούν στις μεταφράσεις νέων λογοτεχνικών φωνών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η αγορά για τα πολιτιστικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων, γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, η εμπορική ανάπτυξη της πολιτιστικής πολυμορφίας έχει καταστεί πρόκληση για πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Η λογοτεχνία απευθύνεται σε πολλά και διαφορετικά κοινά, κυκλοφορεί σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή, μέσω διαφόρων καναλιών διανομής και προωθείται από εξαιρετικά δραστήριες κοινότητες αναγνωστών. Αυτό απαιτεί επένδυση σε καινοτόμες επιχειρηματικές πρακτικές, με γνώμονα τα ψηφιακά εργαλεία και τις πλατφόρμες.

Συνολικά, τέσσερις ενότητες κατάρτισης, διάρκειας 10 έως 12 ωρών η καθεμία, θα είναι διαθέσιμες για τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αρχής γενομένης από τις 23 Νοεμβρίου με την πρώτη ενότητα που θα έχει με θέμα «Τι έχουν σήμερα στο μυαλό τους οι αναγνώστες και πώς επιτυγχάνονται πωλήσεις στο διαδίκτυο;». Η θεματολογία θα κινηθεί στους εξής άξονες: ψηφιοποίηση της ροής εργασιών της εκδοτικής διαδικασίας, καινοτόμες προσεγγίσεις, μάρκετινγκ προανατολισμένο στον χρήστη και νέα επιχειρηματικά μοντέλα, ιδίως για τις εκδοτικές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στη μεταφρασμένη μυθοπλασία.

Κάθε ενότητα, που θα απευθύνεται σε περίπου 20 έως 25 εκπαιδευόμενους, θα περιλαμβάνει επισκόπηση της αγοράς, μελέτες περιπτώσεων (case studies), καινοτόμες επιχειρηματικές πρακτικές κι ομαδική εργασία. Έμπειροι επαγγελματίες του κλάδου θα αναλάβουν τον ρόλο του εκπαιδευτή, σε συνεργασία με εξειδικευμένους συντονιστές.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα καταρτίσεων είναι δωρεάν, αλλά για την παρακολούθηση απαιτείται υποβολή αίτησης, που συνοδεύεται από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου. Η επιτροπή διοίκησης του SIDT έχει την ευθύνη για την τελική αξιολόγηση των αιτήσεων.

(Οκτώβριος 2021)

  Επιστροφή