Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Το προφίλ του δείγματος της έρευνας του ΟΣΔΕΛ για το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα

Η έρευνα του ΟΣΔΕΛ με τίτλο «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα» -την επιστημονική διεύθυνση της οποίας είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- ως στόχο είχε την καταγραφή και την ερμηνεία του συστήματος των παραγόντων που καθορίζουν την αναγνωστική συμπεριφορά.

Παράλληλα, επιδιώχθηκε η επικαιροποίηση των δεδομένων που διαθέτουμε μέχρι σήμερα. Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ του δείγματος της έρευνας διαπιστώθηκε ότι:

  • 8 στους 10 πολίτες μιλούν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Η πλειονότητα μιλά αγγλικά, ενώ γνώση πολλών ξένων γλωσσών παρατηρείται σε νεαρές ηλικίες μεσοανώτερης/ανώτερης τάξης.
  • Το διάμεσο πλήθος βιβλίων ανά νοικοκυριό είναι 90, με το αντίστοιχο πλήθος στις βιβλιοθήκες των παιδικών χρόνων των πολιτών να είναι 30. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται σε άτομα με σπουδές ανώτερης εκπαίδευσης που ανήκουν στη μεσοανώτερη/ανώτερη τάξη.
  • Σχεδόν 1 στους 2 ερωτώμενους είχε στο παιδικό ή/και εφηβικό περιβάλλον του κάποιον εντατικό αναγνώστη (ιδιαίτερα οι άνθρωποι που είναι σήμερα νέοι).
  • Περίπου 1 στους 4 πολίτες ασχολείται με κάποια πολιτιστική δραστηριότητα, μουσική, θέατρο κλπ. (ιδιαίτερα οι νεαρές ηλικίες), ενώ 3 στους 10 εκκλησιάζονται τακτικά.
  • Η μέση ημερήσια τηλεθέαση είναι περίπου 3 ώρες (ακόμη μεγαλύτερη στις νοικοκυρές, στις μεγαλύτερες ηλικίες και στην κατώτερη τάξη).
  • 6 στους 10 πολίτες είναι τακτικοί ακροατές ραδιοφώνου, 1 στους 2 τηλεθεατής (ελεύθερης ή συνδρομητικής τηλεόρασης) και 1 στους 3 αναγνώστης εντύπων (ιδιαίτερα οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας), ενώ 8 στους 10 είναι καθημερινοί χρήστες του διαδικτύου (4 στους 10 στις ηλικίες άνω των 65 ετών).
  • Το κινητό είναι το κύριο μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλους (λιγότερο στους χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας).
  • Η συλλογή πληροφοριών είναι ο κύριος λόγος χρήσης του διαδικτύου, ενώ ακολουθούν τα email και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι από τους πρώτους λόγους χρήσης του διαδικτύου στις νεαρότερες ηλικίες.
  • 1 στους 2 πολίτες είναι τακτικός χρήστης των κοινωνικών δικτυών (σχεδόν το 100% των ατόμων νεαρής ηλικίας).

Μπορείτε να κατεβάσετε την έρευνα εδώ.

(Νοέμβριος 2022)

  Επιστροφή