Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ συμμετέχει ως υποστηρικτής στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Λεμεσού

Η 2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού (Limassol International Book Fair), θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου 2023 στους Χαρουπόμυλους Λανίτη. Με κεντρική θεματική τα «Δίκτυα», οι εργασίες της εφετινής διοργάνωσης θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου με το Επαγγελματικό Συνέδριο. Στο Συνέδριο συμμετέχουν πάνω από 30 επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου, από την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Ακαδημαϊκοί, βιβλιοθηκονόμοι, εκδότες, μεταφραστές, βιβλιοπώλες, σύμβουλοι εκδόσεων, ατζέντηδες και συγγραφείς θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν για τα θέματα της βιομηχανίας του βιβλίου, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο ΟΣΔΕΛ, ως υποστηρικτής της Έκθεσης, συμμετέχει με περίπτερο και πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Επαγγελματικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 18:30-19:00, ο Γιωργανδρέας Ζάννος, διευθυντής του Οργανισμού, θα πάρει μέρος στην ενότητα «Συνδέοντας και επαναπροσδιορίζοντας την κυπριακή αγορά βιβλίου» με ομιλία η οποία ως θέμα έχει: «Η συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών και εκδοτών βιβλίων», συντονιστής ο Μιχάλης Καλαμαράς, συν-επιμελητής, Limassol Int’l Book Fair Conference, σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων. eAnagnostis.gr/Thinking.Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, 11:00-13:00, η Μιρέλλα Μπατζιανιά, υπεύθυνη της βιβλιογραφικής βάσης οσδέλnet, κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων που απευθύνονται σε επαγγελματίες, θα μιλήσει με θέμα: «Η βιβλιογραφική βάση οσδέλnet ως εργαλείο διακίνησης των βιβλίων σε Ελλάδα και Κύπρο». Για ποιους λόγους και με ποια διαδικασία εκδότες και βιβλιοπώλες από την Κύπρο μπορούν να αναρτούν και να επικαιροποιούν τα μεταδεδομένα για τα βιβλία τους στην οσδέλnet; Πώς μπορούν βιβλιοπώλες από την Ελλάδα και την Κύπρο να χρησιμοποιούν ελληνικά μεταδεδομένα στα βιβλιοπωλεία για να διατηρούν επικαιροποιημένες και ακριβείς πληροφορίες;, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν σε αυτό το δίωρο εργαστήριο, που απευθύνεται σε εκδότες και βιβλιοπώλες.

Στις 18 και στις 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Έκθεση, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό που θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει νέους και παλιούς τίτλους βιβλίων από 80+ εκθέτες και παράλληλα να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα με δράσεις, συζητήσεις, συνεντεύξεις και παρουσιάσεις σε τέσσερις σκηνές. Πάνω από 100 συγγραφείς και ομιλητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία θα συμμετάσχουν σε τουλάχιστον 90 εκδηλώσεις, οι οποίες απευθύνονται σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους.

Αυτήν τη χρονιά η Κεντρική Σκηνή της Έκθεσης θα φιλοξενήσει ειδικά αφιερώματα για τον Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και για τον κύπριο ποιητή Ηλία Κωνσταντίνου. Επιπλέον, οι επιμέρους θεματικοί άξονες που θα παρουσιαστούν αφορούν την ποίηση, τη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με το βιβλίο, την είσοδο των audiobooks στη ζωή μας, το αστυνομικό μυθιστόρημα, την εκλαϊκευμένη επιστήμη, ενώ θα πραγματοποιηθούν επί σκηνής συνεντεύξεις με επιφανείς συγγραφείς και λογοτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και οι: Ρέα Γαλανάκη, Alain Blondy, Ευτυχία Γιαννάκη, Γιάννης Παλαβός, Γιάννης Καλπούζος, Κώστας Βραχνός, Cornelia Hülmbauer, Κώστας Βραχνός, Sascha Garzetti, Νάσια Διονυσίου, Κωνσταντία Σωτηρίου, Μαρία Α. Ιωάννου, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Χρονίδης, ο μουσικός Θέμος Σκαρδάμης και οι ηθοποιοί Δημητρης Λάλος και Βασίλης Βασιλάκης.

Εφέτος, η παιδική και νεανική σκηνή της Έκθεσης είναι αφιερωμένη στη συμπερίληψη και την αποδοχή. Συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανεκτικότητας, στις 17 Νοεμβρίου η Έκθεση θα δεχθεί επισκέψεις από σχολεία. Θα εγκαινιαστεί επίσης η Πολυπολιτισμική Γωνία, στην οποία θα γίνουν αφηγήσεις παραμυθιών στα αγγλικά, γαλλικά, ουκρανικά, πολωνικά, ρωσικά, κινέζικα, ισπανικά, γερμανικά, πορτογαλλικά και ελληνικά. Επιπλέον, στο πλαίσιο του 1ου Βιβλιομαραθώνιου της Έκθεσης, που ξεκίνησε το καλοκαίρι, οι ομάδες των βιβλιοκατακτητών θα συμμετάσχουν σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, το «Βιβλιοκουίζ». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης αφιέρωμα και εργαστήρια για το γράφικ νόβελ, αλλά και ένα escape room αφιερωμένο στην κυβερνοασφάλεια. Το 2ο Limassol Book Fair Award θα απονεμηθεί εφέτος στη Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή, για τη συμβολή της στην παιδική λογοτεχνία και την ανάδειξη ευαίσθητων θεμάτων που αφορούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η 2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού, του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου.

(Οκτώβριος 2023)

  Επιστροφή