Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ στη 2η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Λεμεσού | Ένας απολογισμός

Έπεσε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου η αυλαία της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Λεμεσού (2nd Limassol Book Fair), που πραγματοποιήθηκε 17-19 Νοεμβρίου 2023 στους Χαρουπόμυλους Λανίτη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην εφετινή διοργάνωση συμμετείχαν 89 εκθέτες, περισσότεροι από 120 συγγραφείς και επαγγελματίες του κλάδου από 10 χώρες, ενώ από τις αίθουσες της έκθεσης πέρασαν πάνω από 6.500 επισκέπτες.

Ο ΟΣΔΕΛ συμμετείχε στην έκθεση με περίπτερο καθώς και με πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθυνόταν στους επαγγελματίες του βιβλίου. Με τη συμμετοχή του ο Οργανισμός επιδίωξε την ενημέρωση των δημιουργών, των εκδοτών και των αναγνωστών της Κύπρου για τα θέματα που αφορούν τη συλλογική διαχείριση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς επίσης και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στο πλαίσιο των πολιτιστικών και κοινωνικών του σκοπών.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Οργανισμού Γιωργανδρέας Ζάννος μίλησε, στο πλαίσιο του Limassol International Book Fair Conference, με θέμα "H συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εκδοτών βιβλίων". Επιπλέον, η Μιρέλλα Μπατζιανιά, υπεύθυνη της βιβλιογραφικής βάσης οσδέλnet, συντόνισε εργαστήριο που απευθυνόταν σε βιβλιοπώλες και εκδότες και ως θέμα είχε την ως εργαλείο διακίνησης των βιβλίων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Επίσης, στο περιθώριο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μέλη των ΔΣ της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, της Ένωσης Εκδοτών Κύπρου και του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Κατά τη συνάντηση αυτήν ο Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ ενημέρωσε για το έργο του Οργανισμού καθώς και για την κατάσταση σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο. Θετική ήταν η ανταπόκριση των ενώσεων, οι εκπρόσωποι των οποίων εκδήλωσαν την πρόθεσή τους, μέσα στο επόμενο διάστημα, να συντονίσουν τις προσπάθειές τους με τον ΟΣΔΕΛ για να ασκηθεί πίεση προς τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα της θεσμοθέτησης της εύλογης αμοιβής, της αμοιβής για τον δημόσιο δανεισμό καθώς και της αμοιβής των δικαιούχων για τη χρήση αποσπασμάτων κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης των εκπροσώπων του Οργανισμού στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν επίσης θεσμικές συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Στο Υπουργείο Παιδείας η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα με τον κ. Κυπριανό Λούη, γενικό διευθυντή μέσης εκπαίδευσης, με τον οποίο συζητήθηκε κυρίως το άρθρο 26 του κυπριακού νόμου 155(Ι)/2022. Με το άρθρο αυτό επιτρέπεται η ψηφιακή χρήση έργων και άλλων αντικειμένων προστασίας, που δεν υπερβαίνει το 5% του συνόλου του έργου, χάριν μόνον παραδείγματος κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι λαμβάνουν δίκαιη αμοιβή.

Στο Υφυπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την κ. Ιωάννα Χατζηκωστή, γενική διευθύντρια νεότερου και σύγχρονου πολιτισμού, με την οποία συζητήθηκε κυρίως το θέμα του δημόσιου δανεισμού. Με τον νόμο 155(Ι)/2022 καθιερώθηκε πλαίσιο για την αμοιβή των δημιουργών από πράξεις δημόσιου δανεισμού στην Κύπρο. Σύμφωνα με το πλαίσιο που θεσπίζει ο κυπριακός νόμος, απαιτείται η άδεια των δημιουργών προκειμένου οι βιβλιοθήκες να προβαίνουν σε δημόσιο δανεισμό. Εναλλακτικά, οι βιβλιοθήκες μπορούν να ζητήσουν την έκδοση απόφασης της Αρχής η οποία θα τις απαλλάσσει από την υποχρέωση αδειοδότησης και θα προβλέπει την καταβολή εύλογης αμοιβής στους δημιουργούς.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού ανανέωσε το ραντεβού με το αναγνωστικό κοινό και τους επαγγελματίες του βιβλίου για τις 22 με 24 Νοεμβρίου 2024.

(Νοέμβριος 2023)

IMG_20231117_183541.jpg#asset:434817-Nov23_3780-Limassol-Book-Fair.jpg#asset:4347IMG_20231118_104856.jpg#asset:4349IMG_20231119_120242.jpg#asset:4350meeting-OSDEL.jpg#asset:4351


  Επιστροφή