Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Αύξηση σε αξία των εμπορικών βιβλίων στην Ιταλία το 2023 παρά τη μείωση των πωλήσεων ανά αντίτυπο

O Porter Anderson, αρχισυντάκτης του ηλεκτρονικού περιοδικού “Publishing Perspectives», σε άρθρο του αναφέρεται στην έκθεση για την κατάσταση της ιταλικής αγοράς βιβλίου, η οποία, όπως είναι καθιερωμένο, παρουσιάζεται στο κλείσιμο των εργασιών του σεμιναρίου που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ίδρυμα Umberto e Elisabetta Mauri (Scuola per Librai Umberto e Elisabetta Mauri).

Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία παρουσίασαν εκπρόσωποι της Ένωσης Ιταλών Εκδοτών (Associazione Italiana Editori, AIE) και της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers, FEP), το 2023, η ιταλική αγορά βιβλίου είδε αύξηση κατά 0,8% σε αξία των εμπορικών εκδόσεων, με μικρή μείωση στον αριθμό των πωληθέντων αντιτύπων.

Η διαπίστωση αυτή εξισώνει την Ιταλία με άλλες παγκόσμιες αγορές, στις οποίες γίνονται προσπάθειες προσεκτικής αύξησης των τιμών των βιβλίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βιβλία σπάνια ακολουθούν τις τάσεις του πληθωρισμού, όπως συμβαίνει με άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Η Ιταλία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά βιβλίου στην Ευρώπη, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, και όπως ανέφερε, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο πρόεδρος της AIE, Innocenzo Cipolletta, τα έσοδα της Ιταλίας από το εμπορικό βιβλίο το 2023 έφτασαν τα 1,7 δισ. ευρώ, με βάση την τιμή εξωφύλλου, αυξημένα κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 14,1% σε σχέση με το 2019. Αντίθετα, οι πωλήσεις ανά αντίτυπο άγγιξαν τα 111,9 εκατ., μειωμένες κατά 0,07% σε σύγκριση με το 2022 και αυξημένες κατά 12,6% συγκριτικά με το 2019.

Ο Cipolletta προειδοποίησε ότι: «Αν και το 2023, η εικόνα της ιταλικής αγοράς βιβλίου δεν ήταν άσχημη, το 2024, λόγω της έλλειψης μέτρων για τη στήριξη της αγοραστικής ζήτησης βιβλίων, θα είναι μια δύσκολη χρονιά, την ίδια στιγμή που η αύξηση του κόστους παραγωγής συνεχίζει να επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των εκδοτών.

«Για τον λόγο αυτόν, συνέχισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Εκδοτών, ζητάμε μια εθνική πολιτική για το βιβλίο, που θα μπορέσει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας».

Όπως είναι προφανές, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2024, κατά την οποία η Ιταλία θα είναι τιμώμενη χώρα παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τίτλο «Ρίζες στο μέλλον», η συζήτηση για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία, για τις ευκαιρίες και τις απειλές της ιταλικής αγοράς βιβλίου έχει ανοίξει για τα καλά.

(Ιανουάριος 2024)

  Επιστροφή