Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ συμμετέχει στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Από τις 16 έως τις 19 Μαΐου ο κό­σμος του βι­βλί­ου, συγ­γρα­φείς, με­τα­φρα­στές, ει­κο­νο­γρά­φοι, εκ­δό­τες και ανα­γνώ­στες, δί­νουν ρα­ντε­βού στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει εφέτος είκοσι χρόνια παρουσίας στον χώρο του βιβλίου. Με περισσότερους από 40 ξένους συγγραφείς από 18 χώρες και 50 προσκεκλημένους κορυφαίους επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των ελλήνων εκδοτών, συγγραφέων και ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού, η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα.

Ο ΟΣ­ΔΕΛ θα συμ­με­τά­σχει στη με­γά­λη αυ­τή διορ­γά­νω­ση με πε­ρί­πτε­ρο (ΠΕ 15-stand 11Β). Με τη συμ­με­το­χή του στη ΔΕΒΘ ο Ορ­γα­νι­σμός στο­χεύ­ει στην ενη­μέ­ρω­ση των δη­μιουρ­γών, των εκ­δο­τών και των ανα­γνω­στών για τα θέ­μα­τα που αφο­ρούν τη συλ­λο­γι­κή δια­χεί­ρι­ση και την προ­στα­σία των πνευ­μα­τι­κών δι­καιω­μά­των.

Την Πα­ρα­σκευή 17 Μα­ΐ­ου, (18:00-19:00, αί­θου­σα Διάλογος), θα παρουσιαστούν η έρευνα «Παιδί και Ανάγνωση» καθώς και «Τα στοιχεία της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής 2023». Στη συ­ζή­τη­ση θα συμ­με­τά­σχουν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. και η Μιρέλλα Μπατζιανιά, υπεύθυνη οσδέλnet. Θα συ­ντο­νί­σει ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντώνης Καρατζάς, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΔΕΛ και εκδότης.

Ο Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ θα συμμετάσχει στη συζήτηση για την ελληνική εκδοτική αγορά, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μα­ΐ­ου, 15:00:16.00, στο πλαίσιο των επαγγελματικών εκδηλώσεων. Επίσης ο κ. Ζάννος την Πα­ρα­σκευή 17 Μα­ΐ­ου, στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας, θα μιλήσει για τον ρόλο της συλλογικής διαχείρισης στην προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών.

Τιμώμενη για το 2024 είναι η Σάρτζα (Sharjah-UAE), ένα από τα επτά Εμιράτα και πνευματικό κέντρο του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Την οργάνωση της συμμετοχής έχει αναλάβει η Sharjah Book Authority με στόχο αφενός την ανάπτυξη ουσιαστικού πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και αφετέρου την ανάδειξη των ιστορικών δεσμών που ενώνουν τον ελληνικό με τον αραβικό πολιτισμό.

Στο πλαίσιο του διεθνούς επαγγελματικού προγράμματος «Κέντρο Δικαιωμάτων ΔΙΑΛΟΓΟΣ/DIALOGUE Rights Centre», θα πραγματοποιηθεί το 2ο «Fellowship-Πρόγραμμα Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου», με έμφαση σε εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες του εξωτερικού. Fellowship Ambassador είναι η Petra Hardt, διακεκριμένη διευθύντρια δικαιωμάτων επί εικοσιπενταετία στον γερμανικό εκδοτικό οίκο Suhrkamp Verlag.

Η ΔΕΒΘ συμμετέχει εδώ και είκοσι χρόνια στον διεθνή διάλογο του εκδοτικού κλάδου καλλιεργώντας συστηματικά σχέσεις και συνεργασίες ως μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου από το 2009 καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP. Αναπτύσσει και διευρύνει κάθε χρόνο το διεθνές της πρόγραμμα μέσα από συνεργασίες με μεγάλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) εκπροσωπείται δυναμικά στην έκθεση με βραβευμένους συγγραφείς, ενώ παρουσία και συνεργασία με την ΔΕΒΘ έχουν επίσης μεταξύ άλλων το Versepolis-Poetry European Network, το διεθνές φόρουμ δικτύωσης PublisHer-Women in Publishing και το Βασκικό Ινστιτούτο γλώσσας και πολιτισμού Etxepare Basque Institute. Η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει φέτος την ετήσια συνάντηση του ENLIT-Δίκτυο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μετάφρασης. Παρούσες στη φετινή διοργάνωση θα είναι η διευθύντρια της Ένωσης Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), Anne Bergman, η αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (IPA), Gvantsa Jobava και η τ. πρόεδρος της IPA και πρόεδρος της Sharjah Book Authority, Α.Ε. Sheikha Bodour Al Qasimi.

Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής ΔΕΒΘ με θέμα «Άνθρωπος και μηχανή» θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά στην εφαρμογή της στον κλάδο των εκδόσεων που επηρεάζει και αλλάζει εξολοκλήρου τον τρόπο λειτουργίας όλων σχεδόν των επαγγελμάτων που εμπλέκονται στην παραγωγή ενός βιβλίου.

Μια επίσης βασική θεματική της ΔΕΒΘ, που αντανακλά σύγχρονους προβληματισμούς, είναι οι γυναίκες στα βιβλία. Μέσα από συζητήσεις, δράσεις και εκδηλώσεις θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της επαγγελματικής θέσης της γυναίκας στον χώρο του βιβλίου, αλλά και μια συνοπτική χαρτογράφηση της πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής των γυναικών δημιουργών. Σημαντική είναι η συμμετοχή στην έκθεση του διεθνούς φόρουμ δικτύωσης PublisHer-Women in Publishing, ενώ θα γίνει επίσης παρουσίαση συλλογής δεκάδων μεταφρασμένων στα αγγλικά τίτλων απ’ όλον τον κόσμο, παρουσίαση του booklet “Κnow her words” από το PEN Greece, πάνελ με γυναίκες από τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και πολλές ακόμα δράσεις.

Οι «Ιστορίες από τα Βαλκάνια» θα παρουσιαστούν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ διευρύνοντας τον διάλογο, τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση με τις γείτονες χώρες. Θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου, σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιάσει στο κοινό το πλούσιο αρχείο του, καθώς και επετειακά αφιερώματα για τον Φραντς Κάφκα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του, και για τον φιλόσοφο Ιμμάνουελ Καντ, με αφορμή την επέτειο των 300 χρόνων από τη γέννησή του.

Σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες, εκδότες, φορείς, ινστιτούτα και ομάδες, η 20ή ΔΕΒΘ συνεχίζει και εφέτος τις διοργανώσεις της που πλέον αποτελούν θεσμούς: Το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων και το νέο του πρότζεκτ Black Poetry Box με videopoems σύγχρονων ελλήνων ποιητριών και ποιητών να διατρέχουν την έκθεση. Θα πραγματοποιηθούν επίσης το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 2ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου, τη 2η Συνάντηση Λεσχών Ανάγνωσης απ’ όλη τη χώρα με ανοικτή εκδήλωση για την εξωστρέφεια, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, καθώς και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις, ημερίδες, εργαστήρια, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, παράλληλες πολιτιστικές δράσεις στην πόλη και στην ευρύτερη Μακεδονία.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.

(Απρίλιος 2024)

  Επιστροφή