ΟΣΔΕΛ
Νέα έρευνα: Η επίδραση του ηλεκτρονικού δανεισμού βιβλίων στην αγορά
Δημοσιεύτηκε 27 Σεπτεμβρίου, 2024
Mία νέα μελέτη δημοσιεύθηκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW Βερολίνου) σχετικά με την επίδραση του “elending”, δηλαδή του δανεισμού ηλεκτρονικών βιβλίων συγκριτικά με τον δανεισμό εντύπων.
Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν πως υπάρχει διαφορά στον ρυθμό του ηλεκτρονικού δανεισμού με τον δανεισμό έντυπων βιβλίων, καθώς τα ηλεκτρονικά βιβλία δανείζονται πολύ πιο εντατικά ανά αντίτυπο από ό,τι τα έντυπα βιβλία.
Ειδικότερα ενώ τα έντυπα βιβλία δανείζονται 5,8 φορές ανά αντίτυπο κατά το έτος έκδοσης, τα ηλεκτρονικά βιβλία δανείζονται 14,1 φορές ανά αντίτυπο. Στο δεύτερο και στο τρίτο έτος μετά τη δημοσίευση, η διαφορά στην «ένταση» του δανεισμού είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Η έρευνα έδειξε επίσης πως υπάρχει θετική επίδραση του “windowing” (σ.σ. “παράθυρα διανομής”, δηλαδή κυκλοφορία ενός προϊόντος σε διαφορετικές μορφές και χρόνους) στον όγκο πωλήσεων και στα έσοδα από πωλήσεις στην καταναλωτική αγορά, τόσο στην αγορά των ηλεκτρονικών βιβλίων όσο και στην αγορά των έντυπων βιβλίων.
Συγκεκριμένα, το "windowing" αυξάνει τα έσοδα από τις πωλήσεις των e-books κατά περίπου 9,9% και των έντυπων βιβλίων κατά περίπου 3,5%. Οι επιδράσεις αυτές είναι πιο έντονες για τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις (bestsellers) και για τα λογοτεχνικά έργα. Εν συνόλω είναι 95% πιθανό οι επιδράσεις να κυμαίνονται μεταξύ 6,3% με 13,5% για τα e-books και μεταξύ 1,2% και 5,9% για τα έντυπα βιβλία.
Οι ερευνητές εξέτασαν και τις οικονομικές επιπτώσεις της κατάργησης του “windowing”, διαπιστώνοντας πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε απώλειες εκατομμυρίων ευρώ στην γερμανική αγορά βιβλίων.
Αναλυτικά η κατάργηση του windowing θα μείωνε τις πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων κατά εκτιμώμενο -4,6% έως -9,2% (που μεταφράζεται σε 11,1 έως 22,5 εκατομμύρια ευρώ), ενώ οι πωλήσεις των έντυπων βιβλίων θα μειώνονταν κατά -0,7% έως 3,5% (που μεταφράζεται σε 27 έως 131,3 εκατ. ευρώ).
Αναλυτικά η κατάργηση του windowing θα είχε ως αποτέλεσμα τις ακόλουθες απώλειες:
- Για τους συγγραφείς απώλειες από 3,2 έως έως 13,6 εκατομμύρια ευρώ
- Για τους εκδότες απώλειες από 17,6 έως 76,2 εκατ. ευρώ
- Για τους βιβλιοπώλες απώλειες από 13,8 έως 53,2 εκατ. ευρώ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η καταγραφή της αλλαγής της συμπεριφοράς των αγοραστών όταν άρχισαν να δανείζονται ηλεκτρονική βιβλία.
Ειδικότερα οι άνθρωποι που άρχισαν να δανείζονται ηλεκτρονικά βιβλία στις δημόσιες βιβλιοθήκες το 2021 ξόδεψαν 13% λιγότερα χρήματα και αγόρασαν 10% λιγότερα βιβλία σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το 2020. Τα άτομα που άρχισαν να χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό δανεισμό το 2022 ξόδεψαν 5% λιγότερα χρήματα στην αγορά βιβλίων και αγόρασαν 20% λιγότερα βιβλία από ό,τι το 2021.
Σε κάθε περίπτωση τόσο οι χρήστες του ηλεκτρονικού δανεισμού (67%) όσο και οι χρήστες του δανεισμού εντύπων (56%) δραστηριοποιούνται συχνότερα στην αγορά βιβλίων σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό της Γερμανίας (40%).
Αναλυτικά η έρευνα εδώ.