Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ στο Παγκόσμιο Συνέδριο IFFRO

Δημοσιεύτηκε 1 Νοεμβρίου, 2024

Από 30 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου διεξήχθη στο Κεμπέκ το Παγκόσμιο Συνέδριο της IFRRO, στο οποίο συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ κύριος Αντώνης Καρατζάς και ο Διευθυντής κύριος Γιωργανδρέας Ζάννος. Tο ΔΣ της IFFRO παρουσίασε στη ΓΣ το απολογισμό των δράσεων του 2023/24, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό 2024-2026. Επιπλέον, το 2024 συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την ίδρυση της IFRRO και μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στα επιτεύγματα από την ίδρυσή της και τις εξελίξεις μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, λόγω της αρνητικής κατάστασης στον Καναδά σε σχέση με τα ζητήματα των πνευματικών δικαιωμάτων, αφιερώθηκε πολύς χρόνος στη συζήτηση των νόμων του και των συνεπειών τους στον τομέα ιδίως του εκπαιδευτικού βιβλίου (λόγω της διεύρυνσης των εξαιρέσεων που εξυπηρετούν εκπαιδευτικές χρήσεις, οι συγγραφείς και εκδότες απώλεσαν σημαντικά έσοδα από την αδειοδότηση ιδιαίτερα στον αγγλόφωνο Καναδά, ενώ το Κεμπέκ ήταν πιο υποστηρικτικό για τους εκδοτικούς του τομείς).

Κεντρικό θέμα του παγκόσμιου συνεδρίου ήταν για μία ακόμα χρονιά η Τεχνητή Νοημοσύνη. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι εξελίξεις τόσο σε νομοθετικό επίπεδο (Υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κανονισμού ΑΙ) και δικαστικές (πληθώρα υποθέσεων έχουν ξεκινήσει κυρίως στις ΗΠΑ, ενώ είχαμε και την πρώτη – ατυχή - απόφαση στη Ευρώπη από το Πρωτοδικείο του Αμβούργου (υπόθεση Laion) που θεώρησε ότι η χρήση φωτογραφικών για την εκπαίδευση εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης εμπίπτει στην εξαίρεση της εξόρυξης δεδομένων (text and data mining), αφού οι φωτογραφίες είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο με τη συναίνεση του δικαιούχου. Ο καθηγητής Pina D’ Agostino ανέλυσε τα θέματα της αδειοδότησης χρήσεων τεχνητής νοημοσύνης. Αρκετοί ΟΣΔ (CLA - Ηνωμένο Βασίλειο, VG Wort – Γερμανία, CCC- ΗΠΑ) παρουσίασαν επίσης τα σχέδιά τους όσον αφορά την αδειοδότηση της τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα προγράμματα αδειοδότησης για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την εξυπηρέτηση εσωτερικών αναγκών μιας επιχείρησης. Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο βρετανικός οργανισμός, το 16% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν προστατευόμενα κείμενα σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για τις ανάγκες της επιχείρησής του. Στη συζήτηση που ακολούθησε επισημάνθηκε η ανάγκη διαβούλευσης με τους δημιουργούς και τους εκδότες πριν από τον σχεδιασμό οποιουδήποτε προγράμματος αδειοδότησης για τεχνητή νοημοσύνη ή άλλες υπηρεσίες. Τέλος, παρουσιάστηκε από την γραμματεία της IFRRO το εγχειρίδιο (toolkit) για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο Σύνδεσμος Αμερικανών Εκδοτών παρουσίασε τις δύο αποφάσεις (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) σχετικά με το Internet Archive, τον λεγόμενο «ελεγχόμενο ψηφιακό δανεισμό», ο οποίος δεν θεωρείται θεμιτή χρήση και ως εκ τούτου παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των δικαιούχων. Παραμένει σε εκκρεμότητα για τους Ευρωπαίους δικαιούχους με ποια διαδικασία θα επιτύχουν τη διακοπή της προσφοράς των δικών τους βιβλίων. Η απόφαση του Εφετείου σε συνδυασμό με την υπόθεση ReDigi δείχνει ξεκάθαρα ότι στις ΗΠΑ η μη αδειοδοτημένη ψηφιακή διανομή δεν αποτελεί θεμιτή χρήση (στην Ευρώπη η απόφαση του ΔΕΕ στην υπόθεση Tom Kabinet επιβεβαιώνει την ίδια αρχή).

Ο Διευθυντής, Γιωργανδρέας Ζάννος, συμμετείχε με παρουσίαση στην ομάδα εργασίας Τύπου, όπου παρουσίασε το σχέδιο κανονισμού της ΕΕΤΤ για τον καθορισμό των κριτηρίων και της μεθοδολογίας υπολογισμού της αμοιβής των εκδοτών Τύπου με βάση το νέο δικαίωμα του άρθρου 51Β ν.2121/1993. Επίσης προήδρευσε στην ομάδα εργασίας εύλογης αμοιβής για ιδιωτική χρήση.

Παράλληλα, με τις επίσημες εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή του ΟΣΔΕΛ και χρήσιμες διμερείς συζητήσεις με άλλους ΟΣΔ, σχετικά με κοινά ζητήματα που μας απασχολούν.

  Επιστροφή