ΟΣΔΕΛ
Ενώσεις εκδοτών Τύπου της Ευρώπης εναντιώνονται σε αιφνιδιαστική δοκιμαστική αφαίρεση περιεχομένου σε οκτώ χώρες
Δημοσιεύτηκε 26 Νοεμβρίου, 2024
Η European Magazine Media Association (EMMA), η European Newspaper Publishers' Association (ENPA) και η News Media Europe (NME), με ανακοίνωσή τους την 18/11/2024, προέβησαν σε δημόσια καταγγελία της πρόσφατης ανακοίνωσης της Google σχετικά με τη δοκιμαστική πρακτική περιορισμού της προβολής περιεχομένου του ευρωπαϊκού Τύπου στις υπηρεσίες Google News, Search και Discover.
Η Google ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μικρής κλίμακας και χρονικά περιορισμένη δοκιμαστική πρακτική σε οκτώ χώρες, με στόχο να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της αφαίρεσης του ειδησεογραφικού περιεχομένου εκδοτών με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Συγκεκριμένα, η πρακτική αυτή θα αφορά τις εξής χώρες: Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία και Ισπανία. Σύμφωνα με την Google, περίπου το 1% των χρηστών στις χώρες αυτές δεν θα βλέπουν περιεχόμενο από τους εκδότες ειδήσεων με έδρα την ΕΕ στα Google News, Search και Discover για ένα αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η Γαλλία είχε αρχικά συμπεριληφθεί στη λίστα των χωρών όπου θα εφαρμοζόταν η δοκιμή, αλλά, η ανακοινωθείσα πρακτική της Google απαγορεύθηκε στην Γαλλία δια της δικαστικής οδού.
Οι ενώσεις εκδοτών σημειώνουν πως η Google δεν είχε συμβουλευτεί τους εκδότες ή τις ενώσεις Τύπου πριν την υλοποίηση της δοκιμαστικής πρακτικής, ούτε είχε προβεί σε οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση. Αυτή η αιφνιδιαστική ανακοίνωση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας και τις πιθανές συνέπειες τέτοιων πρακτικών για τους ευρωπαίους εκδότες.
Οι ενώσεις καλούν την Google να αναστείλει άμεσα τη δοκιμή και να ξεκινήσει διάλογο με τον ευρωπαϊκό Τύπο. Ζητούν να συμφωνηθεί μια διαφανής, εποικοδομητική και κοινά αποδεκτή στρατηγική για το μέλλον.
Επισημαίνεται ότι το περιεχόμενο του Τύπου αποτελεί βασικό στοιχείο του επιχειρηματικού μοντέλου της Google, κάτι που συζητείται εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η Google μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει επαρκή διαφάνεια.
Σύμφωνα με τις ενώσεις των εκδοτών, η μονομερής απόφαση της Google να περιορίσει το περιεχόμενο του Τύπου δεν αποτελεί μόνο ακατάλληλη απάντηση στο ζήτημα της διαφάνειας αλλά και απαράδεκτη πρακτική. Η Google επιχειρεί να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της απόφασης με βάση κριτήρια που η ίδια έχει ορίσει, χωρίς ανεξάρτητη επαλήθευση. Για χρόνια, οι εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Google, όπως ανακοίνωσαν οι ενώσεις εκδοτών, έχουν υποτιμήσει τη συμβολή του περιεχομένου του Τύπου στις πλατφόρμες τους. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν ψηφιακό «φύλακα» της πρόσβασης στο περιεχόμενο όπως η Google, είναι ζωτικής σημασίας οποιαδήποτε έρευνα να πραγματοποιείται με πλήρη διαφάνεια, σε συνεννόηση με τους εκδότες, και να επαληθεύεται από ανεξάρτητους τρίτους. Τα αποτελέσματα, τέλος, πρέπει να δημοσιεύονται.