ΟΣΔΕΛ
Η Αυστραλία υποχρεώνει τεχνολογικούς γίγαντες να πληρώνουν για τις ειδήσεις
Δημοσιεύτηκε 23 Δεκεμβρίου, 2024
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να θεσπίσει νέους κανονισμούς, που θα υποχρεώνουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να καταβάλουν πληρωμές στους τοπικούς εκδότες για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου.
Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια του πρωτοποριακού νόμου που υιοθετήθηκε το 2021, ο οποίος είχε στόχο να εξαναγκάσει κολοσσούς όπως η Meta και η Google να πληρώνουν για τη φιλοξενία ειδήσεων στις πλατφόρμες τους.
Νωρίτερα φέτος, η Meta – ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram – ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει τις συμφωνίες πληρωμής που είχε συνάψει με αυστραλιανούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους νομοθέτες. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς οι εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω των 250 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 160 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή 125 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας) θα είναι υποχρεωμένες να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με αυξημένη φορολογία.
Ο σχεδιασμός του νέου συστήματος βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ωστόσο πρόκειται να εφαρμοστεί σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Facebook, η Google και το TikTok. Σε δήλωσή της, η Meta εξέφρασε ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά «χρεώνει μια βιομηχανία για να επιδοτήσει μια άλλη».
Υποχρέωση πληρωμής ακόμη και χωρίς συμφωνία με εκδότες
Σε αντίθεση με το προηγούμενο πλαίσιο, το νέο σύστημα, γνωστό ως Κίνητρο Διαπραγμάτευσης Ειδήσεων, θα υποχρεώνει τις τεχνολογικές εταιρείες να καταβάλουν πληρωμές, ακόμη και αν δεν έχουν συνάψει συμφωνίες με εκδοτικούς οργανισμούς.
«Οι ψηφιακές πλατφόρμες αποκομίζουν τεράστια οικονομικά οφέλη από την Αυστραλία και έχουν τόσο κοινωνική όσο και οικονομική ευθύνη να συμβάλουν στη διασφάλιση πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτική δημοσιογραφία» δήλωσε ο βοηθός Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Τζόουνς.
Σημειώνεται πως ο προηγούμενος Κώδικας Διαπραγμάτευσης για τα Μέσα Ενημέρωσης είχε οδηγήσει σε εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ειδησεογραφικών οργανισμών και τεχνολογικών κολοσσών, με αποτέλεσμα εταιρείες όπως το Facebook και η Google να επενδύσουν εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη τοπικού ψηφιακού περιεχομένου.
Ανισορροπία ισχύος
Αυτός ο κώδικας αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση της ανισορροπίας ισχύος μεταξύ εκδοτών και τεχνολογικών εταιρειών, ενώ παράλληλα επιδίωκε να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης λόγω της ανόδου των ψηφιακών πλατφορμών. Καθώς οι συμφωνίες που συνάφθηκαν στο πλαίσιο του κώδικα πλησίαζαν στη λήξη τους, η Meta ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να τις ανανεώσει, προκαλώντας απώλεια εσόδων ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας για τους Αυστραλούς εκδότες.
Παράλληλα, η Meta γνωστοποίησε την πρόθεσή της να καταργήσει σταδιακά την ειδική καρτέλα ειδήσεων στο Facebook στην Αυστραλία – μια ενότητα που προέβαλε άρθρα ειδησεογραφικών οργανισμών – και να επανεπενδύσει τα κεφάλαια σε άλλες δραστηριότητες.
«Γνωρίζουμε ότι οι χρήστες δεν επισκέπτονται το Facebook για ειδήσεις ή πολιτικό περιεχόμενο. Οι ειδήσεις αποτελούν λιγότερο από το 3% των όσων προβάλλονται παγκοσμίως στη ροή ειδήσεων των χρηστών», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της τον Φεβρουάριο.
Κίνδυνος για παραπληροφόρηση
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε, η οποία κατηγόρησε τη Meta για «θεμελιώδη εγκατάλειψη της ευθύνης της απέναντι στους Αυστραλούς χρήστες».
«Υπάρχει κίνδυνος η παραπληροφόρηση να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί από την απουσία ειδήσεων στην πλατφόρμα», δήλωσε η υπουργός Επικοινωνιών, Μισέλ Ρόουλαντ.
Το νέο μοντέλο φορολόγησης πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025 και θα κατοχυρωθεί νομοθετικά μόλις το κοινοβούλιο επανέλθει σε συνεδρίαση τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο σχεδιασμός του αποσκοπεί στη χρηματοδότηση της αυστραλιανής δημοσιογραφίας από τις εταιρείες τεχνολογίας, μέσω φορολογικών αντισταθμίσεων, χωρίς να έχει ως κύριο στόχο την αύξηση των εσόδων.
Πηγή: BBC