ΟΣΔΕΛ
OpenAI και DeepSeek: Προκλήσεις και Ζητήματα Πνευματικών Δικαιωμάτων
Δημοσιεύτηκε 26 Φεβρουαρίου, 2025
Η OpenAI βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές νομικές προκλήσεις και στην Ινδία, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων της χώρας κινήθηκε νομικά εναντίον της, για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Η αγωγή σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post υποβλήθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων της χώρας και έχει καταφέρει να ενώσει διάφορους εκπροσώπους Μέσων Ενημέρωσης -σε ένα ποικιλόμορφο και συχνά κατακερματισμένο περιβάλλον, όπως αυτό των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης.
Η OpenAI βρίσκεται αντιμέτωπη με τουλάχιστον δώδεκα ανάλογες αγωγές παγκοσμίως από εκδοτικούς οίκους, καλλιτέχνες και δημοσιογραφικούς οργανισμούς, τη στιγμή που η υπόθεση στην Ινδία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω των στρατηγικών σχεδίων επέκτασης του ChatGPT στη χώρα, η οποία έχει αναδειχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά χρηστών της πλατφόρμας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η εταιρεία επιμένει ότι τα μοντέλα της εκπαιδεύονται με τη χρήση δημόσια διαθέσιμων πληροφοριών, τηρώντας τις αρχές της δίκαιης χρήσης. Ανάλογες αγωγές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων κατατέθηκαν κατά της OpenAI και σε άλλες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τον Καναδά, εντείνοντας την πίεση στην εταιρεία, καθώς επιδιώκει να εδραιώσει την ηγετική της θέση στον παγκόσμιο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.
DeepSeek: Προβλήματα με τις πηγές ειδήσεων
Την ίδια ώρα η DeepSeek, μια κινεζική startup στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έχει προκαλέσει αίσθηση με το νέο της μοντέλο, το DeepSeek-R1, το οποίο είναι ανοιχτού κώδικα και υπερέχει ως προς την απόδοση σε σχέση με ανταγωνιστές όπως η OpenAI o1. Φαίνεται όμως πως παρά την εντυπωσιακή απόδοση του μοντέλου, και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σαφής ο τρόπος που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης.
Ειδικότερα το chatbot της DeepSeek αναγνωρίζει ότι η κοινοποίηση περιεχομένου ειδήσεων μπορεί να παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα και να παρακάμπτει paywalls. Το μοντέλο αυτό αν και συχνά δεν παραθέτει URLs των πηγών του, προσφέρει εναλλακτικές λύσεις προτείνοντας στους χρήστες να αναζητήσουν τα άρθρα απευθείας στους ιστότοπους των εκδοτών ή να χρησιμοποιήσουν βιβλιοθήκες με δωρεάν πρόσβαση. Αρθρογράφοι που έκαναν τη σχετική έρευνα τονίζουν πως παρά τη γενικά υπεύθυνη στάση του, ορισμένες παραπομπές του εν τέλει ήταν ανακριβείς και δεν είχαν αντίκρισμα.
Διαβάστε τα άρθρα: publishingperspectives.com, niemanlab.org