Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Έρευνα: Ζητείται από εκδότες να παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση AI στην ακαδημαϊκή έρευνα

Δημοσιεύτηκε 26 Φεβρουαρίου, 2025

Η Wiley, ένας μεγάλος εκδοτικός οίκος, προτρέπει τους εκδότες να αναπτύξουν προληπτικά πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ακαδημαϊκής έρευνας, βασισμένοι σε ανατροφοδότηση από σχεδόν 5000 ερευνητές.

Γι’ αυτό τον σκοπό, η Wiley δημιούργησε την πρωτοβουλία ExplanAItions με στόχο να καταγράψει τις απόψεις των ερευνητών σχετικά με το πώς χρησιμοποιούν την AI σήμερα και πώς θα ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν στο μέλλον. Παρά τη σχετικά περιορισμένη τρέχουσα χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (κυρίως λόγω της έλλειψης καθοδήγησης και εκπαίδευσης), οι ερευνητές θεωρούν την εκπαίδευση στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων γύρω από αυτήν, πολύ σημαντικά στοιχεία για το μέλλον τους.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη χρήση της AI είναι η αβεβαιότητα για το πώς να την αξιοποιήσουν πλήρως, με σχεδόν τα 2/3 των ερευνητών να αναφέρουν ότι η έλλειψη καθοδήγησης και εκπαίδευσης, τούς εμποδίζει να τη χρησιμοποιήσουν στον επιθυμητό βαθμό. Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι θα ήθελαν οι εκδότες να παρέχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την AI για την εκπόνηση και δημοσίευση μιας ακαδημαϊκής έρευνας.

Παρότι οι ερευνητές μπορεί να μη σκέφτονται τους εκδότες ως την πρώτη «πηγή» υποστήριξης για τη χρήση της AI, ωστόσο το 70% των ερευνητών δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν οι εκδότες να παρέχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με ποιες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι αποδεκτές κατά τη δημοσίευση ακαδημαϊκών ερευνών.

Η Wiley τονίζει την ανάγκη για δημιουργία πολιτικών και τη σαφή επικοινωνία μεταξύ εκδοτών και ερευνητικής κοινότητας. Διαβάστε το άρθρο: chemistryworld.com

  Επιστροφή