Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Συνέντευξη Τύπου: IFRRO AGM - 2018

Η Ελλάδα μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν αποδίδει δικαιώματα για την αναπαραγωγή έργων στην εκπαίδευση

Η κρίση επηρέασε και τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα

Ο ΟΣΔΕΛ, στo πλαίσιο διεξαγωγής στην Αθήνα του παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής IFRRO, (International Federation of Reproductions Rights Organizations), παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα της Ημερίδας του Συνεδρίου και στοιχεία σχετικά με την προστασία και την αδειοδότηση χρήσης έργων λόγου διεθνώς και στην Ελλάδα.

iffro-osdel-2018.jpg#asset:1653


Ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ, κος Γιωργανδρέας Ζάννος, αφού καλωσόρισε τα μέλη του Δ.Σ. της IFRRO και μετά από μια σύντομη παρουσίαση του συνεδρίου [LINK], έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της IFRRO, κ. Rainer Just (CEO του γερμανικού οργανισμού VGWort). Ο κος Reiner Just, δήλωσε ενθουσιασμένος που το φετινό Συνέδριο γίνεται στην Αθήνα, η οποία είναι και η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το έτος 2018. Ο κ. Just αναφέρθηκε στη σημασία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε έργα πνευματικής ιδιοκτησίας, και τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για την δημιουργία υψηλού επιπέδου λογοτεχνικού, επιστημονικού και εκπαιδευτικού υλικού που διατηρεί ζωντανή την πολιτιστική παραγωγή και ιστορία, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που εξάγει τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν [LINK].

Η Εκτελεστική Γραμματέας της IFRRO κ. Caroline Morgan, αναφέρθηκε στον ρόλο της IFRRO ως εκπρόσωπος των οργανισμών δημιουργών και εκδοτών όλου του κόσμου και στον ρόλο που διαδραματίζει στην δίκαιη διανομή δικαιωμάτων αναπαραγωγής και συνεπώς εισοδήματος προς δημιουργούς (συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους) και εκδότες [LINK].

Η Πρόεδρος και CEO του Αμερικάνικου οργανισμού CCC κ. Tracey Armstrong, αναφέρθηκε στην Διεθνή Ημερίδα με θέμα «Ενώνοντας τις τελείες: το μέλλον της συλλογικής διαχείρισης» όπου εξετάζονται τρεις άξονες: οι εξελίξεις της τεχνολογίας ιδίως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης η επιρροή τους στον τομέα της εκπαίδευσης και τον τομέα του Τύπου και ειδικότερα στην δυνατότητα οι ειδήσεις να γράφονται από ρομπότ και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη στην ενημέρωση (κίνδυνος διάδοσης fake news) αλλά και τα προβλήματα ελέγχου προπαγάνδας του μίσους (hate speech) στο διαδίκτυο. Η κυρία Armstrong έκανε ειδική μνεία στην πρωτοποριακή έρευνα που διεξάγει ο κ. Στράτος Τζοάννος, εκ των ομιλητών στην ημερίδα και Υπεύθυνος Έργου στο ATC, σχετικά με την τεχνολογία Blockchain και πώς αυτή θα επηρεάσει την αδειοδότηση των πνευματικών δικαιωμάτων [LINK].

Η CEO του Γαλλικού Οργανισμού CFC κ. Sandra Chastanet αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των οργανισμών για την παροχή πρόσβασης σε περιεχόμενο για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών, ότι είναι αναγκαίο οι συγγραφείς και εκδότες να αμείβονται για τη χρήση των έργων τους διαφορετικά θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στον όγκο και την ποιότητα του παραγόμενου έργου, όπως έδειξε το παράδειγμα του Καναδά. Αναφερόμενη στο επονομαζόμενο και “Canadian Flu”, το φαινόμενο κατά το οποίο στον Καναδά επετράπη η ελεύθερη αναπαραγωγή για εκπαιδευτικούς σκοπούς και κατέληξε σε 30% πτώση των εισοδημάτων από εκδοτική δραστηριότητα και 78% πτώση στα έσοδα από είσπραξη δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών εκδοτικών επιχειρήσεων και τη μείωση του πλουραλισμού και επιπέδου του περιεχομένου. Η κ. Chastanet τόνισε ότι στη Γαλλία τα έσοδα από δικαιώματα αναπαραγωγής για εκπαιδευτική χρήση ανέρχονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ / χρόνο και χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί η παραγωγή νέων εκδόσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα για τον πολιτισμό της χώρας. Η κυρία Chastanet αναφέρθηκε και σε έναν άλλο σημαντικό τομέα δράσης των οργανισμών, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων για τη χρήση ενημερωτικού-δημοσιογραφικού υλικού [LINK].

Ο πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ κ. Αντώνης Καρατζάς (εκδότης) αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στην οποία γίνονται ψηφιακές χρήσεις στην εκπαίδευση χωρίς να υπάρχει άδεια από τους δικαιούχους και χωρίς να τους αποδίδεται αμοιβή. Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει και να επιλύσει νομοθετικά το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο και της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Ο κ. Καρατζάς τόνισε ότι ο ΟΣΔΕΛ σήμερα εκπροσωπεί το σύνολο της παραγωγής πολιτισμού σε γραπτό λόγο της χώρας και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία να γίνει κατανοητό από την εκπαιδευτική κοινότητα ότι όλοι κερδίζουν από την υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού διανομής περιεχομένου και συλλογής δικαιωμάτων: συγγραφείς, εκδότες, μαθητές & φοιτητές, εκπαιδευτικό προσωπικό, στη δημιουργία του οποίου συμβάλει ενεργά ο ΟΣΔΕΛ [LINK].

Ο αντιπρόεδρος του ΟΣΔΕΛ κ. Αναστάσης Βιστωνίτης (συγγραφέας – δημοσιογράφος), αναφέρθηκε στην ουσιαστική βοήθεια της IFRRO για την λειτουργία του ΟΣΔΕΛ και αναφέρθηκε στο χρόνιο πρόβλημα του δημόσιου δανεισμού, σημειώνοντας ότι παρόλο που η σχετική οδηγία ισχύει από το 1992 δεν έχει υλοποιηθεί ο θεσμός του δημόσιου δανεισμού και της αμοιβής των συγγραφέων στην Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε στο κατ΄αποτέλεσμα χαμηλό επίπεδο προστασίας των πνευματικών δημιουργών στην Ελλάδα αφού η ετήσια αμοιβή ενός συγγραφέας ή δημοσιογράφου από τον ΟΣΔΕΛ δεν υπερβαίνει τα 100 Ευρώ [LINK].

Η συνέντευξη συνεχίστηκε με ερωτοαπαντήσεις από τους δημοσιογράφους [LINK] και έκλεισε με την τοποθέτηση του κ. Γεωργανδρέα Ζάννου, Διευθυντή του ΟΣΔΕΛ, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη συζήτηση και αναγνώριση της σημασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας .

  Επιστροφή