Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Το πρώτο Φεστιβάλ Ευρωπαίων Συγγραφέων τον Μάιο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη

Το πρώτο Φεστιβάλ Ευρωπαίων Συγγραφέων (European Writers' Festival) θα πραγματοποιηθεί 20 και 21 Μαΐου στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο. Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους ευρωπαίους συγγραφείς, οι οποίοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους και θα συζητήσουν για τη λογοτεχνία και τις ιδέες που καθορίζουν τις χώρες τους αλλά και την Ευρώπη σήμερα.

Η διοργάνωση στοχεύει αφενός στην παρουσίαση των ευρωπαϊκών πεζογραφημάτων και ποιημάτων που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα οποία ξεχώρισαν και αφετέρου στη διασφάλιση της συνέχισης των πολιτιστικών δικτύων και των ανταλλαγών μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης ενόψει των νέων προκλήσεων στη μετά Brexit εποχή.

Οι συγγραφείς που θα συμμετάσχουν προέρχονται από περισσότερες από 27 χώρες. Μεταξύ αυτών είναι ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ από τη Βουλγαρία, υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Booker 2023, και η Κατερζίνα Τούτσκοβα από την Τσεχία. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης και την Κύπρο ο ποιητής Αντώνης Αναξαγόρου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει έξι θεματικές συζητήσεις, με θέμα την Ευρώπη, την ελευθερία της έκφρασης, τον πόλεμο, την ιστορία και τη μετάφραση, καθώς και αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων από τους συγγραφείς.

Το πρώτο Φεστιβάλ Ευρωπαίων Συγγραφέων διοργανώνεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNIC) του Λονδίνου σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Λογοτεχνίας και τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Γραφείου Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την επιμέλεια του Φεστιβάλ Ευρωπαίων Συγγραφέων έχει η πρώην δημοσιογράφος του BBC Rosie Goldsmith, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Λογοτεχνίας και αρχισυντάκτρια των περιοδικών Riveter.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Σάββατο 20 Μαΐου

Ιστορίες από τη νέα Ευρώπη

Ποιες είναι οι τάσεις και ποια τα είδη της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας σήμερα; Υπάρχει ακόμη ευρωπαϊκή λογοτεχνία (υπήρξε ποτέ;) και πώς έχει αλλάξει, όχι μόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αλλά και μετά την πανδημία, το Brexit και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας; Μήπως θα έπρεπε στην πραγματικότητα να μιλάμε για εθνικές ή περιφερειακές λογοτεχνίες;

Με τους: Viola Di Grado (Ιταλία), Zsófia Bán (Ουγγαρία), Jan Carson (Ιρλανδία), Georgi Gospodinov (Βουλγαρία) και Witold Szabłowski (Πολωνία). Προεδρεύει η Rosie Goldsmith.

Ελευθερία στη συγγραφή

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο θεμέλιος λίθος του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Παρατηρείται όμως αύξηση των παραβιάσεων και άρα απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προστασία τους. Επίσης, προάσπιση απαιτούν και τα δικαιώματα των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία, των ΛΟΑΤΚΙ+, των προσφύγων, των μεταναστών και πολλών άλλων. Πώς πρέπει λοιπόν να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες μας και πώς οι συγγραφείς διαχειρίζονται αυτά τα ζητήματα, όχι μόνο στις χώρες τους αλλά και στις ζωές τους;

Με τους: Magda Carneçi (Ρουμανία), Vigdis Hjorth (Νορβηγία), Monika Kompaníková (Σλοβακία), Caroline Lamarche (Βέλγιο) και Mithu Sanyal (Γερμανία). Προεδρεύει η Tahmima Anam.

Σε συνεργασία με το English PEN.

Ο πόλεμος και τα επακόλουθά του

Με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας σε εξέλιξη, βραβευμένοι συγγραφείς από την Ουκρανία και από όλη την ήπειρο συναντιούνται για να συζητήσουν για τους πολέμους της Ευρώπης, στο παρελθόν και στο παρόν. Μπορεί η λογοτεχνία να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε και να κατανοήσουμε τον πόλεμο; Στην περίπτωση της Ουκρανίας, είναι όντως δυνατόν να γράφεις πεζογραφία και ποίηση όταν βιώνεις το παράλογο και την καταστροφή;

Με τους: Kai Aareleid (Εσθονία), Chitra Ramaswamy (Σκωτία), Olena Stiazhkina (Ουκρανία) και Nachoem Wijnberg (Κάτω Χώρες). Προεδρεύει η Claire Armitstead.

Κυριακή 21 Μαΐου

Γράφοντας για την Ιστορία

Από την Οθωμανική Τουρκία μέχρι την Αρχαία Ρώμη, η ιστορία βρίσκεται στο επίκεντρο της θεματικής των ευρωπαίων συγγραφέων. Είτε πρόκειται για ένα συναρπαστικό οικογενειακό έπος, είτε για ένα graphic novel για την εξορία και τις απελάσεις η ιστορία αποτελεί αστείρευτη πηγή για τους ευρωπαίους συγγραφείς. Γιατί όμως τόσο συχνά αναζητούμε τις καλύτερες ιστορίες στο παρελθόν;

Με τους: Raphaela Edelbauer (Αυστρία), Jurga Vilė και Lina Itagaki (Λιθουανία), Harald Voetmann (Δανία), Defne Suman (Τουρκία) και Katerina Tučková (Τσεχική Δημοκρατία). Προεδρεύει ο Chris Power.

Ιστορίες γλώσσας και μετάφρασης

Την ίδια στιγμή που παρατηρείται άνθιση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης στην εκμάθηση σύγχρονων γλωσσών, στη μετάφραση, καθώς και στην προώθηση των μειονοτικών και περιφερειακών γλωσσών, υπάρχει και η δυσάρεστη πραγματικότητα του εθνικισμού, του Brexit, της παρακμής της εκμάθησης ξένων γλωσσών και ο αντίκτυπος που έχουν στη δημιουργικότητα, στις εκδόσεις και στις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και της Βρετανίας.

Με τους: Núria Bendicho (Καταλονία), Ηλία Μαγκλίνη (Ελλάδα), Elena Medel (Ισπανία), José Luís Peixoto (Πορτογαλία) και Raibīs (Λετονία). Υπό την προεδρία του Daniel Hahn.

Κοιτάζοντας μπροστά

Στο κλείσιμο της διοργάνωσης η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, εστιάζοντας στο μέλλον της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας,

Με τους: Αντώνη Αναξαγόρου (Κύπρος), Emmi Itäranta (Φινλανδία), Charlotte van den Broeck (Φλάνδρα), Olivier Guez (Γαλλία) και Ana Schnabl (Σλοβενία). Προεδρεύει η Bee Rowlatt.

(Απρίλιος 2023)

  Επιστροφή