Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ένας έλληνας πανεπιστημιακός στη βραχεία λίστα για το βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα για το βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας (British Academy Book Prize), το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια σε μη μυθοπλαστικά βιβλία. Με το βραβείο αυτό η Ακαδημία αναγνωρίζει και βραβεύει το έργο εκείνο που αναζητά την αλήθεια και τη λογική στα πιο δύσκολα μέρη και φωτίζει όλα εκείνα που ενώνουν, διαχωρίζουν και τελικά διαμορφώνουν την πολιτιστική ταυτότητα παγκοσμίως.

Ανάμεσα στους έξι υποψηφίους για το εφετινό βραβείο βρίσκεται και ένας ελληνικής καταγωγής πανεπιστημιακός, ο Δημήτρης Ξυγαλατάς, αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπολογίας και ψυχολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, για το βιβλίο του “Ritual: How Seemingly Senseless Acts Make Life Worth Living” (Profile Books). Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα (2023), σε μετάφραση Μυρτώς Καλοφωλιά, με τον τίτλο «Η δύναμη της τελετουργίας: Συμβολικές πράξεις που μας ενώνουν, μας χωρίζουν και μας εμπνέουν».

Η τελετουργία είναι ίσως το αρχαιότερο και σίγουρα το πιο αινιγματικό γνώρισμα της ανθρώπινης κουλτούρας. Τελετές που μοιάζουν να μην έχουν κανένα απολύτως νόημα υπάρχουν σε όλες τις γνωστές κοινωνίες από τις χειραψίες και τις κατάρες μέχρι τα καψόνια και τις παρελάσεις. Παρότι όμως οι τελετουργίες είναι πανανθρώπινες και παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτες ανά τους αιώνες, η λογική τους παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα. Από τις ελληνικές τελετές πυροβασίας μέχρι τις τρομακτικές τελετουργίες της Αμαζονίας, ο Δημήτρης Ξυγαλατάς καθοδηγεί τους αναγνώστες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη νέα επιστήμη της τελετουργίας, εξερευνώντας και εξηγώντας την τάση όλων των ανθρώπινων κοινωνιών να τηρούν φαινομενικά παράλογα και δυσνόητα έθιμα που ενσωματώνουν τον ρυθμό, τον χορό, τη μουσική, τον πόνο και τη θυσία.

Στη λίστα της Βρετανικής Ακαδημίας συμπεριλαμβάνεται ακόμη το διεθνές μπεστ σέλερ της Irene Vallejo “Papyrus: The Invention of Books in the Ancient World” (Hodder & Stoughton), που κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (2022), σε μετάφραση Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη, με τον τίτλο «Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Δείτε εδώ όλες τις υποψηφιότητες.

Το βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας, που θα απονεμηθεί σε ειδική εκδήλωση στις 30 Οκτωβρίου, συνοδεύεται από το ποσό των 25.000 λιρών.

(Σεπτέμβριος 2023)

  Επιστροφή